Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julrågbröd

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Ett grövre och mustigt alternativ till vörtlimpan vid jul. Julmustens speciella smak kommer ju av enbär så enbär använde jag även som krydda i detta lyckade experiment. Liksom vörtbröd går brödet att göra både med eller utan russin. Provbaket gjorde jag som 1 limpa och 1 formbröd. Båda blev lika bra, så det är bara utseendet som skiljer.

Ingredienser

Instruktioner

Krossa enbären mycket fint i en mortel. Smält smöret och tillsätt julmusten, låt bli fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt sirap, enbär, salt, russin, rågmjöl och det mesta av rågsikten. Knåda med degkrokar mycket väl minst 15 minuter. Degen ska bli mycket fast och släppa bunkens kanter helt. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Vält upp på lätt mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel och rulla ihop från långsidan. Lägg på en smord plåt med skarven neråt och gör några snitt med vass kniv om ni gör limpor. Eller lägg med skarven neråt i en smord avlång bakform ca 15 dl om ni gör formbröd, snitta då inte brödet. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter och sätt ugnen på 200 grader. Duscha eller pensla bröden med vatten och sätt in på nedersta falsen, sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 40 minuter och duscha med vatten en gång till när några minuter återstår. Låt svalna inlindade i bakdukar. Brödet bör få mogna i 1 dygn så utvecklas smaken mycket. Skivas i tunna skivor och går bra att frysa.

Kommentarer (2)

  • biggan67 1 december 2013

    kan man doppa detta brödet till julbordet?

  • Anderstam 1 december 2013

    Det går utmärkt att använda till dopp. Skär då gärna i lite tjockare skivor. Lycka till.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.