Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julsemla med vit chokladkräm

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Har varit sugen på semla ett tag men innan jul är det ju lite ajabaja, så det blev att komponera en egen julig variant på denna goda bulle.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, spar lite till utbakningen. Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Jag kör alltid min deg i maskin och låter den gå runt 8 minuter, bakar man utan maskin se då till att arbeta den länge. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.
  3. Gör chokladkrämen under tiden degen jäser. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa grädden. När grädden är fast häll ner den avsvalnade chokladen och vaniljen under fortsatt vispning. Ställ kallt.
  4. Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 10 -12 bullar och rulla dem genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200-225°.
  5. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Jag började på 225° men sänkte efter en lite stund till 200° för jag tyckte dom fick färg snabbt. Låt dem svalna på galler under duk.
  6. Skär ut ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en matberedare. Smula ner mandelmassan, pepparkakskryddan och vaniljen och späd med ca 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
  7. Fördela mandelmassan i bullarna. Spritsa på grädden. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.