Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julskinksgratäng

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

I dessa dagar undras det ofta vad man kan göra med rester från julbordet, här kommer mitt förslag. Det blev en underbart krämig gratäng med lite av julens siste bit från skinkan. Men jag tror att det går att använda vilken skinka som helst till den här gratängen, det är bara att testa!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela upp blomkålen i mindre buketter och koka dem nästan mjuka i lätt saltat vatten, ta upp dem och spola dem i kallt vatten så att de inte efterkokar, spara lite av kokvattnet.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Skölj purjolöken och skär den i skivor, fördela skivorna till ringar, skölj dem noga under rinnande kallt vatten, låt dem torka av, fräs purjolöken tillsammans med vitlöken i smör och olja, låt det svalna.
  4. Skär skinkan i inte allt för tjocka strimlor.
  5. Smält smöret i en kastrull med tjock botten, tillsätt vetemjölet under kraftig vispning. Tillsätt mjölken och 1 dl kokspad, vispa hela tiden så att det inte fastnar i botten.
  6. Tillsätt grädden och låt allt koka upp, fortfarande under omrörning med vispen, se till att hålla vispen mot bottnen så att det inte bränner vid.
  7. Tillsätt senapen och rör om.
  8. Rör ner den rivna osten, spara hälften av parmesanosten, och koka upp, sänk värmen, och glöm inte att röra i botten av grytan. Om det verkar för tjockt späder man med lite mer av kokvattnet till blomkålen, den färdiga stuvningen skall vara ganska tjock och krämig. Smaka av såsen med salt, malen vitpeppar och riven muskotnöt.
  9. Sätt ugnen på 225°.
  10. Fördela den frästa purjolöken i en lätt smord gratängform, lägg blomkålen över purjon och fördela skinkan ovanpå blomkålen, häll såsen över alltsammans och strö över resten av parmesanosten.
  11. Gratinera i ugnen tills rätten fått fin färg och är genomvarm, ca 20-25 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie om det blir för mörk färg, osten som finns både i såsen och även ovanpå gör att det snabbt blir vacker färg.
  12. Servera med en tomatsallad med lök och en god dressing.

Kommentarer (5)

  • sikaal 29 december 2009

    Mycket gott, en stark 5:a! Trodde inte att det skulle falla såå väl ut! Rejäla portioner. Rekommenderas! Tack för receptet!Lena

  • sjsj 28 januari 2010

    Gjorde denna fantastiskt goda gartäng i torsdags!!! Lite skeptisk, tyckte det var lite lite kryddor! Men oj vad god den blev!!! Gjorde den på en sen :) julskinka inhandlad på Willys för endast 19.90 /kg! Jag älskar julskinka! Ingen jul utan skinka!!! That's me!

  • mafia 15 april 2010

    Hittade gammal fryst bit av julskinka i frysen och sen ditt recept, det blev en lyckad kombination. Många tack från min mätta och belåtna man... och mig. Mafia

  • Gul13 17 april 2010

    Tack för ett jättegott recept. En klar 5:a. Den var otroligt mild och krämig. Mina varmaste rekommendationer.

  • vinterljus 27 december 2013

    Det godaste jag ätit på länge....TACK för receptet och Gott Nytt År!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.