Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Källan bröd

(10 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Försvinnande gott matbröd. Kommer från Hotell Källan i Åmliden utanför Norsjö. Sätt degen på kvällen och baka ut och grädda dagen efter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda jäst och vatten.Rör ned resten av ingredienserna. Låt jäsa i 12 tim i rumstemeratur.
  2. Baka ut till limpor, degen är lite lös, lägg på plåtar och låt jäsa 1 tim.
  3. Grädda i ugn 15-20 min i 200° sänk till 175° och grädda ytterligare ca 15 min.

Liknande recept

Kommentarer (10)

  • vivijan75 7 augusti 2008

    Helt klart bland de bästa bröd jag bakat! Saftigt och suveränt gott. Rekomenderas!

  • morotsmonstret 11 september 2008

    TACK, för detta underbart goda bröd. Barnen älskar det. Jag hade nyligen bakat ett bröd med mycket nyttiga frön och korn i , vilket de bad mig aldrig baka igen. Men nu är jag med på banan igen.

  • keron 9 oktober 2008

    hade tänkt prova det här receptet, men vad menas med 1 l gröt egentligen, är det vätskan som ska vara 1 liter och hur mycket flingor till det?

  • MammaIrene 11 februari 2009

    Jättegott, verkligen! Men det tog betydligt längre tid i ugnen än vad du skrivit.... Ca halvtimme längre...o det är mycket på morgonen när man väntar på frukost.. Därfr blir betyget bara 4 av 5 Brdet var dessutom goast när det kallnat... Men jag kommer baka detta fler gånger. Hade i solrosfrön och torkad frukt o det var fantastiskt gott!!!!!!!!

  • Elvira98 16 september 2009

    Tack å tack! Var på Källan för ett par år sedan och barnen pratar fortfarande om deras bröd! Ska omedelbart koka gröt :)

  • Sherlie 22 september 2009

    Hej! Jag undrar mest om det verkligen bara är en åttondel av ett paket jäst som ska användas?!? Tack för svar!

  • herrp 16 oktober 2009

    Detta är ett alldeles utmärkt basrecept till helt utomordentligt gott bröd. Det är fråga om 1 liter kalla grötrester och 1/8 dels pkt jäst. Jästiden i första jäsning är lång helst 12 tim. Använd en sk allbox med lock godkänd för livsmedel, olja in den på insidan lägg i den färdiga degen sätt fast locket och ställ att jäsa på en inte för varm plats, stöt degen några gånger under jäsningen. Vi brukar variera med havrekli, fullkorns vetemjöl, hälften rågsikt och olika brödkryddor, det är fantasin som sätter gränser.

  • zissi 19 november 2009

    Jag har nyss satt degen till "Källan bröd" men jag kunde bara knåda i 16 dl vetemjöl till sist. Kan det kanske bero på att jag kokte en gröt på 8 dl vatten + 4 dl gryn och det blev nog inte riktigt 1 liter färdig gröt. Jag ser i alla fall fram mot att bjuda mina gäster i morgonkväll på detta bröd. Hoppas bara mitt blir lika bra som era.

  • christinaerdmann 27 december 2010

    Ja, det ska vara en åttondels paket jäst, inte mer! Det är den långa jästiden som gör att det inte behövs mer. Det ska jäsa i rumstemperatur ju, alltså något att sätta innan man går hem från jobbet och komma tillbaka till och grädda dagen därpå, men inte för att ha till frukost utan lunch om du råkar driva lunchservering... Har gjort det flera gånger, tycker det alltid blir lika gott. Ett tips är att prova att göra gröten på müsli (alltså basmüsli, inte crunchy). Sist jag bakade det hade jag i solrosfrön, jättegott. Istället för morot har jag använt äpple en gång, då bytte jag även ut graham mot råg. Riktigt billigt och nyttigt vardagsbröd! Perfekt att ha till stora fester när man ska mätta många. På Källan serverar de med kesella smaksatt med örter.

  • christinaerdmann 27 december 2010

    Angående gröten: det är alltså en liter kall överbliven gröt som används i originalreceptet (Källan är ett hotell med hälsoprofil, bad och så där i Åmliden mellan Norsjö och Malå). Jag brukar koka gröt på en liter vätska. Sportgryn är en färdig blandning med rågflingor och havregryn som jag använt nån gång, eller så tar jag helt enkelt hälften av varje. Ibland har jag bara fullkornshavregryn hemma, det går också bra. Linfrö kan du stoppa i brödet också förresten. Våga prova!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.