Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Källebackatårta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Ännu ett herrgårdsrecept, den här gången från Källebacka herrgård. Det här receptet kommer från en gammal dam som ofta serverade den som dessert när hon hade kungen eller andra framstående gäster på middag.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör smör och socker vitt. Blanda i ägg och kakao och rör litet. Arbeta in vetemjöl och bakpulver. Kavla degen eller tryck ut den direkt på en plåt, som är smord eller täckt med bakpapper. Den bör vara ca 40x30 cm stor.
  2. Skär kanterna jämna med en degsporre och sporra degen i tre lika stora rektanglar. Grädda i 200° ca 15 minuter.
  3. Vispa äggulor, grädde, socker och potatismjöl till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt inte vaniljsockret förrän krämen är färdig och har svalnat, annars blir den besk. Sjud krämen under vispning tills den är tjock och glansig. Den får inte koka. Vispa den kall och tillsätt alltså sedan vaniljsockret. Bred den kalla krämen mellan tårtbottnarna.
  4. Smält smöret i en kastrull. Dra den från värmen och blanda ned kakao, florsocker, äggula och vaniljsocker. Rör tills glasyren är slät och stryk den sedan över tårtan.
  5. Baka gärna tårtan dagen innan den ska serveras. Den bör i varje fall få stå några timmar i kylskåp, så den hinner sätta sig ordentligt.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.