Det här är en tårta som tilltalar vuxna mer än barn. Choklad, kaffe och whisky passar mycket bra ihop och gör detta till en fantastiskt god tårta.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakpapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanten.
- Lägg chokladen i en skål och tillsätt kaffe och whisky. Smält samman ingredienserna över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur.
- Separera äggen. Vispa vitorna med en nypa salt till ett fast skum. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggulorna under omrörning. Blanda mandeln och mjölet och rör ner det i sockersmeten.
- Tillsätt chokladblandningen i smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen 30-35 minuter. Låt den svalna.
- Gör glasyren. Smält samman choklad och whisky över ett vattenbad. Ta bort skålen och vispa ner smöret. Ställ skålen i kallt vatten och rör tills glasyren har bredbar konsistens. Bred glasyren över tårtan.
- Garnera tårtan med sockerdekorationer. Servera gärna tårtan tillsammans med en klick lättvispad grädde.
Publicerat den
4 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej. Vad använder du för Whisky i denna tårta? Skall det vara en rökig eller snäll whisky?