Underbart fluffig kaffesufflé med knapriga och spröda kaffeflarn.
Tänk på att bunke och visp ska vara alldeles torra och rena för att få bästa resultat.
Instruktioner
- Börja med att baka flarnet. Det går bra att baka det dagen före och även frysa in det.
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll mjölken i en kastrull med honung och smör. Värm tills smöret smält och tillsätt socker. Koka ca 5 minuter.
Tillsätt snabbkaffe, mandel och krossade kaffebönor.
- Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt så tunt som möjligt.
Grädda ca 2 minuter tills flarnet fått fin gyllene brun färg.
Låt det svalna helt innan det bryts till lagom stora portionsbitar till serveringen.
- Kaffesufflé:
Koka upp kaffet i en kastrull och koka ihop tills 4 cl återstår. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Fräs redningen tills den är svagt guldfärgad.
Tillsätt mjölk, kaffeextraktet och fröna från den delade vaniljstången och koka alltsammans under omrörning till en tjock smet.
- Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna i en bunke 5 minuter.
Tillsätt äggulorna och rör om. Vispa äggvitor, citronsaft och socker till en fast maräng. Vänd först ner en tredjedel av marängen med en slickepott i kaffesmeten till en slät smet och sedan resterande maräng med luftiga tag.
- Smörj 4 stora kaffekoppar med smör. Strö socker inuti.
Det är viktigt att man är noggrann med smörjningen för att sufflén ska kunna bli hög och inte fastna i kanterna.
Grädda i ca 12 minuter.
- Servera genast med kaffeflarnen.
Publicerat den
25 juli 2009
Skriv kommentar