Ett supergott bröd som passar både som frukostbröd men även till det fina buffé bordet. (Den är även god att rosta)
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten eller mjölken och värm till 37grader.
- Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och även en stor del av mjölet (spara lite till utbaket).
Arbeta degen i bunken eller på bakbord, låt jäsa övertäckt 1 timme.
- Lägg upp degen på bakbordet och arbeta den smidig (spara eventuellt en del av degen för att dekorera brödet med). Platta ut degen i smord långpanna, täck brödet och låt jäsa ca. 30 minuter.
- Pensla brödet med oljan (och för den som vill kan man strö vallmofrön över).
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter i 200 grader.
Publicerat den
7 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Verkligen ett kalasbröd. Det gick inte åt så mycket mjöl som 2 kg. Bytte också ut sockret mot brödsirap och tillsatte lite brödkryddor. Eftersom jag arbetar matbrödsdeg i maskin använder jag alltid kall degvätska. Markerade 16 rutor i degen, lagom frukostbröd. Men fick tänka om efter gräddningen. Degen jäste upp och jag fick 8 smålimpor istället. Fantastiskt, kan varmt rekommenderas. Tack för ett bra recept.