Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalasjärpar med grönsaker

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Allvarligt talat, hur länge sedan var det ni gjorde järpar? Och ni som är yngre, har ni ens hört talas om järpar? Om inte har ni missat något! Jag kommer ihåg när jag var liten och fick plommon- eller persiljejärpar med mammas goda sås - jag tyckte det var himmelskt, och det gör jag fortfarande. Det här receptet är perfekt när man vill bjuda på husmanskost - lättlagat, behändigt och fruktansvärt gott.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda nötfärsen med mosad potatis och kryddor, tillsätt ägg och späd med grädden litet i sänder till en ganska fast färs. Hacka skinka och persilja. Forma färsen till rätt stora, avlånga bullar, gör en fördjupning i varje och fyll med ungefär 1 msk skinka och persilja. Släta till färsen om fyllningen. Bryn ruladerna väl runt om och efterstek 5-6 minuter på svag värme. Ta upp dem och håll dem varma medan ni gör såsen.
  2. Späd stekskyn från pannan med vatten eller buljong och grädde. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och vispa ned det i skyn. Låt såsen koka upp och sedan sjuda ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och vispa ned tomatpuré.
  3. Lägg järparna i en karott - det är väl härligt med riktigt trevliga karotter och uppläggningsfat! - och sila såsen över. Servera med kokta morötter, brysselkål och potatis.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.