Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kåldolmar

 
 • Serverar: 6 portioner
 • Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut

Denna maträtt tar tid, men är god Vitkål ska vara den mjuka som säljs på sommaren, man kan hitta den nu också i visa affärer. Istället för vitkål man kan använda savoykål

Ingredienser

Instruktioner

 1. Vitkålen ska vara den mjuka som säljs på sommaren, man kan hitta den nu också i visa affärer). Istället för vitkål man kan använda savoykål
 2. 1. Vitkålen ska förvällas (jag brukar förvälla vitkålen kvällen innan). Ta en kniv och försök att ta bort stjälken, borra in i vitkålen och ta bort allt av den vita stjälken.
 3. 2. Ta en stor kastrull som kan rymma hela vitkålen och fyll till hälften med vatten. Lägg i vitkålen i vattnet när det börjar koka och försök att lossna blad efter blad med hjälp av en gaffel. Koka inte vitkålen för mycket, bladen kan då bli så mjuka att de inte kan rullas till kåldolmar senare.
 4. 3. Blanda alla ingredienser till fyllningen (färs, ris, salt, olivolja, persilja, mynta, krossade tomater, lök, svartpeppar) till en smet.
 5. 4. Täck kastrullens botten med några vitkålsblad för att undvika att kåldolmarna bränns vid. Ta ett blad av vitkålen (om bladet är för stort kan man dela det), lägg i lite av fyllningen och rulla ihop till en kåldolme. Lägg kåldolmarna bredvid varandra i kastrullen (de brukar bli två lager).
 6. 5. Lägg en tallrik över kåldolmarna (tallriken trycker ner kåldolmarna så att de håller sig på plats och inte går sönder när de kokas) och häll i 5 dl kokhett vatten. Koka i ungefär 30 min tills riset är färdigkokt. Stäng av plattan och lägg kastrullen åt sidan.
 7. 6. Spara 4,5 dl av spadet som kåldolmarna har kokat i (komplettera med vatten om spadet inte räcker till). Häll över 4 dl av spadet till en annan kastrull. Koka upp spadet och salta och peppa efter smak. 7. Blanda ut maizenan i resterande 0,5 dl spad (eller vatten). Häll det i kastrullen med spadet och låt det koka i 1 min. Stäng av plattan och lägg kastrullen åt sidan. Vänta 15 min tills det svalnat något.
 8. 8. Vispa äggvitorna till ett skum i en ganska stor skål och blanda sedan i äggulorna och citronsaften. Häll försiktigt den varma såsen i äggbladningen. Vispa hela tiden så att äggen inte skär sig av den varma såsen.
 9. 9. Servera kåldolmarna med lite sås över.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.