Barn brukar älska denna kaka och de är säkert gärna med och bakar den tillsammans med dig.
Instruktioner
- Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degvätskan till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i degvätskan och rör tills den har löst sig.
- Rör ner ägg, socker, salt och det mesta av mjölet i degvätskan. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen blank och smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet i degen.
- Kavla ut degen till en fyrkantig platta, ca 30x30 cm. Bred på matfett och strö över socker, kanel och russin. Rulla ihop degen till en rulle. Dela degrullen i 15 bitar.
- Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter. Ställ bitarna med snittytan uppåt i formen. Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 15-20 minuter. Låt kakan kallna på galler.
Publicerat den
8 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar