Instruktioner
Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt och honung. Arbeta in mjölet, men spara lite till utbakningen. Degen ska arbetas för hand med kraftiga tag med en träslev. Den ska bli seg och trådig. När du arbetat en stund, häll över degen på bakbordet och fortsätt att knåda några minuter.
Smörj en bunke med oljan invändigt och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor, degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck över med plastfolie och ställ bunken i kylskåpet över natten.
Följande morgon tar du fram degen och formar till ett avlångt bröd.
Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen 20 min. Stäng av ugnsvärmen och låt brödet stå kvar ytterligare ca 15 min.