Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalmarlåda

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Kalmarlådan kan i dag räknas in bland krogklassikerna när det gäller lunchrättern. Den lär ha sitt ursprung från Teaterkällaren i Kalmar. I en "äkta" Kalmarlåda ska det alltid ingå en eller två stekta lammkotletter samt en lättstekt skiva rökt skinka. Dessutom någon form av gurka, färsk eller inlagd i ättika. Slutligen ska det som tillbehör serveras skånsk potatis, som är en form av stuvad potatis. Bäst blir potatisen om den görs på råstekta potatistärningar som sedan får koka färdiga i tjock grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med den skånska potatisen. Skala och skär potatisen i ca 1 cm stora tärningar. Skölj tärningarna hastigt under kallt vatten och låt dem rinna av väl. Skala och hacka löken fint.
  2. Hetta upp en stekpanna och låt ca 2 msk smör bli lätt nötbrynt. Lägg i och stek potatistärningarna på ganska stark värme under sporadisk omrörning tills de får gyllengul färg. Låt den hackade löken steka med ett par minuter på slutet.
  3. Späd sedan med grädden direkt i pannan och låt det hela puttra på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om då och då i stuvningen med en sked. Smaka av med soja, salt samt en aning nymalen vitpeppar.
  4. Hetta upp en stekpanna och låt ca 2 msk smör bli nötbrunt. Salta och peppra lammkotletterna och stek dem på medelstark värme 1-1½ minut på varje sida. Stek därefter skinkskivorna mycket hastigt några sekunder på varje sida.
  5. Fördela potatisen, skinkskivorna och kotletterna i heta portionslådor eller på tallrikar. Snitta varje gurka på längden men se till att den håller ihop i ena ändan. Vik ut gurkan som en solfjäder och garnera med den och ev tomatklyftor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.