Kalmarlådan kan i dag räknas in bland krogklassikerna när det gäller lunchrättern. Den lär ha sitt ursprung från Teaterkällaren i Kalmar. I en "äkta" Kalmarlåda ska det alltid ingå en eller två stekta lammkotletter samt en lättstekt skiva rökt skinka. Dessutom någon form av gurka, färsk eller inlagd i ättika. Slutligen ska det som tillbehör serveras skånsk potatis, som är en form av stuvad potatis. Bäst blir potatisen om den görs på råstekta potatistärningar som sedan får koka färdiga i tjock grädde.
Instruktioner
- Börja med den skånska potatisen. Skala och skär potatisen i ca 1 cm stora tärningar. Skölj tärningarna hastigt under kallt vatten och låt dem rinna av väl. Skala och hacka löken fint.
- Hetta upp en stekpanna och låt ca 2 msk smör bli lätt nötbrynt. Lägg i och stek potatistärningarna på ganska stark värme under sporadisk omrörning tills de får gyllengul färg. Låt den hackade löken steka med ett par minuter på slutet.
- Späd sedan med grädden direkt i pannan och låt det hela puttra på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om då och då i stuvningen med en sked. Smaka av med soja, salt samt en aning nymalen vitpeppar.
- Hetta upp en stekpanna och låt ca 2 msk smör bli nötbrunt. Salta och peppra lammkotletterna och stek dem på medelstark värme 1-1½ minut på varje sida. Stek därefter skinkskivorna mycket hastigt några sekunder på varje sida.
- Fördela potatisen, skinkskivorna och kotletterna i heta portionslådor eller på tallrikar. Snitta varje gurka på längden men se till att den håller ihop i ena ändan. Vik ut gurkan som en solfjäder och garnera med den och ev tomatklyftor.
Publicerat den
24 april 2008
Skriv kommentar