Kalvfilén får puttra med madeira och oliver och fyller köket med förföriska dofter. Det här är en traditionell portugisisk rätt.
Instruktioner
- Krydda köttet runt om med peppar och lägg det i en skål. Häll på vinäger och 1 dl madeira. Smula ner lagerbladen och vänd köttet så att det täcks av marinaden. Täck över och marinera fyra timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur chilifrukten och finhacka den. Kärna ur oliverna. Skölj persiljan och ta av bladen från kvistarna. Skala och hacka vitlöksklyftorna och rödlökarna.
- Ta upp köttet ur marinaden och salta runt om. Hetta upp oljan i en ugnsfast gryta på stark värme. Lägg i kalvfilén och bryn den runt om. Sänk till medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tre minuter. Häll på buljongen och resten av madeiran.
- Sätt en köttermometer i köttet. Täck över grytan med lock eller aluminiumfolie och ställ i ugnen. Minska värmen till 150 grader. Stek i ugnen cirka en timma och ös köttet flera gånger med skyn. Innertemperaturen ska bli 60 grader.
- Tillsätt chilifrukten och oliverna i grytan. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt köttet vila i ugnen tio minuter. Ta upp kalvfilén ur grytan, skiva den och lägg upp på ett fat. Garnera med chili och persilja.
Publicerat den
3 mars 2012
Liknande recept
Skriv kommentar