Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kamben

Kamben är en del på grisen som sitter längs med kotlettraden och är köttigare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Detta livsmedel har vi i Sverige traditionellt sett varit lite dåliga på att ta tillvara på, så en stor del av kambenen exporteras till USA där man fullkomligt älskar dem. De senaste åren har vi här i Sverige börjat få upp ögonen för kambenet och dess utsökta mörhet och saftighet som fås tack vare att de sitter längs med kotletten. Grillade kamben med en smakrik glaze får det att vattnas i munnen på vem som helst. Eller varför inte prova att helt enkelt tillaga kambenen på amerikanskt vis med barbecuesås?


Koka kambenen i ribsvatten i ca 1 timme tills köttet blir mört och börjar att släppa runt benen. Låt kallna. Barbecuesås: Koka samman alla ingredienser till en tjock sås. Bred såsen över kambenen...

1 h 10 min
4
14

Dela kambenen och lägg dem i en plastpåse. Mixa vitlök, korianderrötter, citrongräs och soja i minimixer. Därefter häll mixen i påsen och skaka försiktigt. Pressa ut luften ur påsen och knyt till och...

2

Dela spjället så att det går ner i en stor kastrull. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Koka spjället i ca 1 tim. Ta upp det, låt rinna av och svalna. Blanda smör och rapsolja, chil...

4
8

Salta spjället och grilla det över glöd ca 10 min på varje sida. Blanda en grillsås av smör och rapsolja, chilisås, soja, ingefära och sambal oelek. Vänta med honungen. Pensla spjället på båda...

4
1

Bryn sockret och sesamfrö till ljus karamell i en kastrull. Rör i lök, vitlök och ingefära. Slå på vinäger, vatten och buljongtärningen. Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smak...

20 min
8

Blanda ihop 3 dl sötsur sås och curry, chilipeppar, paprikapulver, salt, soya och pepparmix. Ta den färdiga marinaden och pensla kambenen på båda sidorna. Sätt ugnen på 175 grader. Grilla kambenen...

1 h
4-6

Grovhacka löken och blanda i oljan och soyan samt kryddor. För mycket timjan kan slå igenom. Skär köttet i lämpliga bitar. Lägg ner köttet i marinaden och rör om och pressa ner köttet, så att marin...


Ugn 175° Gnid in revbenen med grillkrydda och tillaga i ugn i 40 minuter. Blanda ihop grilloljan och pensla benen. Grilla i ca 5 minuter per sida tills de ser knapriga ut. Pensla med grillol...


Sätt ugnen på 200 grader. Salta kambenen och lägg på en plåt med höga kanter. Täck bottnen på plåten med vatten. Stek mitt i ugnen 20 minuter. Ta ut och höj temperaturen till 225 grader. Skala o...

6

Det ska vara färdigkokta bönor på burk. Häll i alla burkar bönor som är inlagda i smaksatt sås. De andra bönorna måste sköljas innan du lägger det i grytan. Häll sedan i de krossade och passerade...

10-15

Baka potatisen och låt den svalna något. Dela dem på mitten och gröp ur. Mosa grovt och blan-da med övriga ingredienser. Lägg tillbaka pota-tisblandningen i potatisskalen. Gratinera i ugn ca 20 min. A...

1 h 30 min
4
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.