Ett wienerbröd ska vara frasigt och nygräddat! Formen kan variera, runda eller ovala, små eller stora, eller som här - lite flikiga och med ett kamliknande utseende.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den kalla mjölken över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåpet cirka 10 minuter.
- Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel, ca 20x30 cm. Skiva margarinet. Lägg margarinskivorna på halva degen. Vik över den andra deghalvan. Nyp ihop kanterna.
- Vrid degen 1/4 varv. Kavla ut den till en ny rektangel, ca 20x30 cm. Vik ihop degen med tre "vik". Låt degen vila i kylen ytterligare ca 10 minuter. Upprepa kavling, "vik" och vila två gånger.
- Kavla ut degen till en ca 1 cm tjock platta, ca 12x30 cm. Skär plattan i 16 bitar. Skär fyra jack i varje bit. Böj degbitarna till kammar.
- Lägg kammarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 1 timme på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla kammarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda kammarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler.
Publicerat den
28 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar