Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker och kanel. Låt puttra försiktigt tills äpplena är mjuka och fina men inte sönderkokta.
Smuldeg:
Blanda vetemjöl, potatismjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar. Nyp samman till en smulig massa. Blanda i kokosflingorna.
Fördela hälften av smulblandningen i en smord ugnsfast form, ca 20x30 cm. Fördela äppelklyftorna ovanpå och toppa med resterande smuldeg.
Kärna ur och skiva det sparade äpplet och tryck ner skivorna i formen, längs med kanterna eller i rader. Strö över mandelspånen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter tills täcket har blivit gyllenbrunt och fint.
Servera med vaniljvisp eller varför inte prova med lite lättvispad créme fraiche.