Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kanelpaj med portvinsäpplen

 
Skriv ut

En dubbelbakad, kryddig paj med ljuvlig fyllning. Ur boken Min äppelbok.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda vetemjöl, farinsocker och kanel i en matberedare eller mixer. Skär smöret i tärningar, tillsätt dem i mjölblandningen och kör till en smulig blandning. Fortsätt mixa och droppa samtidigt i vatten tills blandningen börjar gå ihop. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta ihop den. Lägg degen i en tät plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
  2. Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten. Blanda muscovadosocker och portvin i en stekpanna på låg till medelhög värme och koka upp.
  3. Lägg ned äppelhalvorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter, vänd försiktigt ett par gånger.
  4. Plocka upp halvorna och låt sirapen som bildats koka ett par minuter till.
  5. Häll sirapen i en kopp och låt den kallna.
  6. Dela degen i två bitar och kavla ut till två rundlar. Lägg en degrundel i botten på en pajform eller springform, 24-26 cm i diameter.
  7. Riv mandelmassan fint och fördela över pajbottnen, lägg på äppelhalvorna med snittytan nedåt och ringla över 1 msk av portvinssirapen. Lägg på den andra degrundeln som ett lock, och tryck med fingrarna ihop deglock och -botten längs formens kanter.
  8. Rör ihop råsocker och kanel, pensla locket med kallt vatten, och strö sockerblandningen ovanpå. Skär fyra små lufthål i locket med en vass kniv, och grädda pajen i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter i ca 175 grader.
  9. Servera med portvinssirapen och vaniljsås eller vaniljglass.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.