Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kardemummakaka

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Araberna kryddar gärna sitt kaffe med kardemumma och vi i Norden använder kryddan i våra bakverk. Som exempelvis i denna goda och äggfria äpplekaka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker poröst, gärna med en elvisp.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i matfettsblandningen tillsammans med mjölken.
  3. Smöra och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter, häll smeten i formen.
  4. Gör fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
  5. Blanda socker och kardemumma och häll det i en plastpåse. Lägg ner äppleklyftorna i sockerblandningen och skaka om. Stick sedan ner äppleklyftorna i smeten. Strö mandelspånen över kakan.
  6. Grädda äpplekakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt äpplekakan stå kvar i formen 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler. Låt den kallna.
  7. Serverar du äpplekakan lite ljummen är det gott att bjuda på glass till. Mjukrör 1 liter vaniljglass. Smaksätt glassen med rivet skal och saft från en halv citron. Den friska citrussmaken passar mycket bra till äpplekakan. Smaka och njut! Du kan även göra små läckra äpplemuffins av smeten. Ställ 20 muffinsformar av papper på en plåt. Fyll formarna med smet. Tryck ner äppleklyftor i smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.