Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kardemummakrans

 
  • Serverar: 18 portioner
Skriv ut

Detta är ett recept av Leila Lindholm. Ett fantastisk bra recept och det blir väldigt goda bullar och/eller kransar!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Stöt kardemumma fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  4. Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm, cirka 1/2 cm tjock. Bred över smörkrämen. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
  6. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Eller på bakplåtspapper.
  7. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och vik snitten åt vartannat håll.
  8. Sätt ugnen på 175 grader. Jäs kransarna under en bakduk i ca 1 timme.
  9. Pensla kransarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 20 minuter. Pensla de nygräddade kransarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
  10. Om du önskar göra kardemummaknutar istället för 2 kransar då gör du så här: Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
  11. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
  12. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispa ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  14. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med socker.
  15. Tips! Om du tycker det är jobbigt att stöta kardemumma i mortel använd då en elektrisk kaffekvarn så får du finstött kardemumma på någon sekund.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.