Detta är ett recept av Leila Lindholm. Ett fantastisk bra recept och det blir väldigt goda bullar och/eller kransar!
Instruktioner
- Stöt kardemumma fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm, cirka 1/2 cm tjock.
Bred över smörkrämen. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
- Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Eller på bakplåtspapper.
- Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och vik snitten åt vartannat håll.
- Sätt ugnen på 175 grader. Jäs kransarna under en bakduk i ca 1 timme.
- Pensla kransarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 20 minuter. Pensla de nygräddade kransarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
- Om du önskar göra kardemummaknutar istället för 2 kransar då gör du så här:
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispa ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med socker.
- Tips! Om du tycker det är jobbigt att stöta kardemumma i mortel använd då en elektrisk kaffekvarn så får du finstött kardemumma på någon sekund.
Publicerat den
22 juli 2008
Skriv kommentar