Skorpor perfekt till te eller kaffet
Instruktioner
- Ugnstemperatur: Gräddning 225-250°C, färgsättning 200°C, torkning 75-100°C
- Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt) eller skiva istret och låt det smälta i den ljumma mjölken.
- Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, blandat med bakpulver. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 40 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen och forma 2 längder. Skär varje längd i 24 bitar och rulla dem till bullar. Lägg dem på två plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.
- Värm ugnen till 225-250°C. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bullarna kallna på galler utan bakduk.
- Sänk värmen till 200°C. Skär itu bullarna eller dela dem med gaffel. Lägg dem med snittytan upp på två plåtar, under- och överdelar var för sig, så är det lättare att få jämn färg när de ska rostas.
- Rosta färgsätt en plåt med skorpor i taget, i mitten av ugnen ca 5 min. Tag ut plåten. Sänk värmen till 75-100°C. Torka skorporna med ugnsluckan lite på glänt 2-3 tim. Alla skorpor kan torkas samtidigt, antingen i en långpanna, som man rör om i då och då, eller på två plåtar som får byta plats efter halva tiden.
- Förvara skorporna torrt, t ex i burk med lock.
Publicerat den
5 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar