Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Karelska piroger

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Man kan inte börja tala om finsk mat utan att nämna karelska piroger. Det är en av livets höjdpunkter när man får hembakade ljumma piroger med äggsmör, jag hamnar nästan i koma! Det är lite pilligt att göra, men man kan ju träffas hela famijen och göra ett storbak tillsammans och dricka lite vin samtidigt, då blir det ju bara roligt! Och sen tillsammans njuta av nybakade piroger.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att koka risgrynsgröt precis som vanligt (tillsätt absolut inte något socker!)
  2. Sätt ugnen på 250-275 grader.
  3. När gröten börjar bli färdig kan du göra degen till pirogerna. Blanda vatten, olja, salt och mjöl, knåda en stund så att degen blir lite smidig. Gör en lång rulle av degen och dela den i ca 15 bitar som du rullar till bollar och lägger under plastfolie eller under bakduk. Kavla ut till ovala plattor, sätt en klick gröt på mitten och nyp ihop med tummen och pekfingret så att du får en veckad kant runt om. Använd stekspade och lyft över pirogerna på en pappersklädd plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter, passa dem lite så att de inte blir brända. Häll mjölken i en vid kastrull och smält smöret däri, det behöver inte koka men får gärna vara lite lagom ljummet sen. Pensla pirogerna med mjölk/smöret så fort du tar ut dem ur ugnen, lägg dem sen under bakhanddukar och låt dem svalna lite.
  5. Nu måste man ju helst ha äggsmör till, det går ju bra med bara smör, men man måste allt prova den här goda kombinationen!
  6. Koka äggen, skala dem och hacka dem tillsammans med smöret medan de fortfarande är varma så smälter smöret bra. Smaka av med salt. Äggsmöret ska man helst göra i förväg så att när man vill äta pirogerna är det bara att klicka på den direkt...
  7. Lägg en rejäl klick äggsmör på pirogen (som ska vara ljummen) och njut av livet!
  8. Ps. Om man skulle råka ha gott potatismos färdigt, prova att göra några piroger med en klick mos istället för gröt, även det är underbart ljuvligt gott! ds.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • lenastephanopoulos 30 januari 2008

    Jag håller med dig om att karelska piroger är en höjdare. Det är lika gott med julskinka och senap som med äggsmör!

  • Kristiina 30 januari 2008

    Mmm piroger passar vid alla tillfällen och tidpunkter i livet! Min gammelfarmor bakade visst piroger varje söndag, vilket slit men tänk så gott det vore! Jag skulle längta hela veckan!

  • Zjohn 31 mars 2008

    Jag måste bara få tacka något så enormt mycket! TACK! Min Farmor bakade alltid dessa piroger till mig när jag var yngre, nu är det slut med det och jag får baka mina egna piroger!

  • tatinka 22 april 2008

    Tack så mycket! Jag har alltid velat ha detta recept men aldrig fått tag i det. Min make älskar dessa piroger som hans mamma gör ibland, men hon delar inge med sig av recept. Tack igen!!

  • Majsan5206 30 maj 2010

    Hej. Har finskt påbrå så dessa piroger är en stor favorit. Hade dessvärre tappat bort receptet, men nu kan jag baka dem igen. Tack!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.