Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Karelstek eller karjalanpaisti (på finska)

(3 kommentarer)  
 • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

En maträtt som tar lite tid att tillaga, men sköter sig självt i ugnen och blir så god och mör. Har man dessutom något viltkött att tillägga, så blir det extra gott. Denna maträtt tillagas ofta i Finland av älgkött, nöt och lite gris, när det skall vara extra fin middag. Men rätten kommer från Karelen från början.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Värm ugnen först till 250 grader. Skölj köttet hastigt i iskallt vatten, dela allt kött till grytbitar och lägg griskött överst. Dela löken i klyftor och lägg i grytan, lägg i kryddorna, salt, lagerblad och vatten så att den nästan täcker allt kött. Lägg grytan i ugnen utan lock och när det översta köttet är brynt, vänd all kött och häll ev. i mer vatten.
 2. Sänk värmen till 150 - 175 grader och låt köttet tillagas i ugnen ytterligare ca 2-4 timmar, beroende på köttets kvalitet. Häll ev. i mer vatten under tiden, så att köttet inte torkar.
 3. Servera gärna med kokt potatis, ungstekta kålrötter, rårörd sockrad lingon, smörgåsgurka.

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • GladaLycka 1 december 2009

  Många finns det varianter av Karjalanpaisti, fast jag har fått lära mig av min farmor som var från karelen att man inte skulle ha morötter i grytan. Hon gjorde den av lamm, fläsk o nötkött. Vatten, salt, lagerblad o hela kryddpepparkorn, samt lök i stora klyftor. Den skulle sjuda i 70-80 graders ugnstemperatur över natten, ca 12h.

 • Eki1 22 september 2011

  Rätten får inte koka så värmen skall vara under kokpunkten och stå i ugnen över natten då blir vätskan klar som det ska vara

 • margitkallgren 10 oktober 2011

  Skall göra den här rätten när vi får gäster. Har smakat den i Juotseno för många år sen. Vänlig hälsning. Margit

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.