En maträtt som tar lite tid att tillaga, men sköter sig självt i ugnen och blir så god och mör. Har man dessutom något viltkött att tillägga, så blir det extra gott. Denna maträtt tillagas ofta i Finland av älgkött, nöt och lite gris, när det skall vara extra fin middag. Men rätten kommer från Karelen från början.
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
Många finns det varianter av Karjalanpaisti, fast jag har fått lära mig av min farmor som var från karelen att man inte skulle ha morötter i grytan. Hon gjorde den av lamm, fläsk o nötkött. Vatten, salt, lagerblad o hela kryddpepparkorn, samt lök i stora klyftor. Den skulle sjuda i 70-80 graders ugnstemperatur över natten, ca 12h.
Rätten får inte koka så värmen skall vara under kokpunkten och stå i ugnen över natten då blir vätskan klar som det ska vara
Skall göra den här rätten när vi får gäster. Har smakat den i Juotseno för många år sen. Vänlig hälsning. Margit