Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Karréspjäll grillat, med rödbetsris och ingefärssmör.

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Köp en benfri fläskkarré och skär in ett djupt snitt från sidan. Vik ut det till ett tjockt fyrkantigt köttstycke, som i form och tjocklek kan påminna om ett tjockskuret revbensspjäll. Vill du dessutom ge ditt spjäll extra smak kan du krydda det med svartpeppar, rosmarin, vitlök samt pressa över lite citronsaft och slutligen en skvätt olivolja. Lägg spjället med sin marinad i en plastpåse (utan luft) och låt det ligga så i kylen ca 1 dygn före grillningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att tända en rejäl glödbrasa i grillen (helst en grill med lock). Det brukar ta 20-30 minuter innan man får bra fyr och värme, det visar sig genom att grillkolen får små gråaktiga fläckar. Gör ett längsgående djupt snitt in i karrén från sidan och vik ut det till ett jämntjockt kvadratiskt köttstycke (s k karréspjäll). Gör ett rutmönster genom att skåra köttet lätt i ytan med en vass kniv på båda sidor. Krydda spjället på båda sidor med salt och peppar och pensla det lätt med olja. Lägg på och grilla det under uppsikt och passning 25-30 minuter på varje sida, beroende på värme och spjällets tjocklek. Räkna med att du får både flytta om och vända spjället flera gånger under grillningen så att det får lagom vacker och jämn stekyta. Låt gärna spjället vila under folie på skärbrädan ca 5 minuter efter grillningen innan du skär upp det.
  2. Blanda samtliga ingredienser till aromsmöret. Vill du förbereda smöret i god tid kan du efter blandningen lägga det på ett folieark, forma det till en rulle och förvara den i kylen.
  3. Under tiden som karréspjället sakta får smak och färg på grillen kokar du rödbetsriset. Fräs den finhackade löken lätt i oljan några minuter utan att den får färg, tillsätt riset och späd med buljongen. Koka riset sakta under lock ca 20 minuter.Tillsätt de rårivna rödbetorna och en smörklick på slutet och blanda väl. Smaka av med salt om det behövs och strö väl avrunnen syltlök över riset vid serveringen. Bjud sallad, citron, aromsmör och nykokt rödbetsris till spjället.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.