En mycket god kaka som även nötallergiker kan äta. Den är hållbar och passar utmärkt som julkaka. Katrinplommonen kan bytas ut mot vanliga russin eller gula sultanrussin.
Instruktioner
- Skär aprikoser och katrinplommon i bitar.
Lägg dem i en liten skål och häll rom över bitarna. Låt stå och dra några timmar, rör då och då.
- Rosta solroskärnorna försiktigt, i en torr stekpanna, rör under tiden. De ska bli guldbruna i färgen.
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör smör och socker pösigt.
- Tvätta citronen väl och finriv det yttersta skalet, tillsätt det samt äggen ett i taget. Rör mellan varje ägg.
- Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjöl, romindränkt frukt och solroskärnor. Blanda smeten väl.
Häll smeten i en smord och bröad avlång form (1 1/2 liter).
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar.
Publicerat den
2 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar