Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kejsardessert med kompott

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Det här är en lättare version av en klassiker från Österrike. En lättlagad dessert som både små och stora blir förtjusta i.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Ta bort kärnhusen och skär fjärdedelarna i tunna klyftor,. Lägg äppleklyftorna tillsammans med socker, kanelstång, kryddnejlika, vin, citronsaft och 1 dl vatten i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda fem-tio minuter på medelvärme tills äpplena är mjuka. ta kastrullen från värmen och låt svalna.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk, salt, vaniljsocker, citronskal och rom till en slät smet. Separera äggen och rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna med salt till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Smält 1 msk smör i en stekpanna med ugnsfast handtag.
  4. Häll smeten i pannan och strö över russinen. Sätt in allt i ugnen och grädda fem minuter tills ovansidan är gräddad. Lägg ytterligare 1 msk smör i pannan och vänd kakan. Grädda ytterligare tio minuter tills kakan är vackert gyllene.
  5. Ta ut kakan ur ugnen och höj värmen till 250 grader. Dela kakan i bitar med hjälp av två gafflar. Klicka på resten av smöret och sikta över 2 msk florsocker. Ställ in stekpannan högst upp i ugnen cirka tre minuter tills sockret och smöret har smält. Ta ut kakan, sikta över resten av florsockret och servera med äppelkompotten.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.