Det här är en lättare version av en klassiker från Österrike. En lättlagad dessert som både små och stora blir förtjusta i.
Instruktioner
- Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Ta bort kärnhusen och skär fjärdedelarna i tunna klyftor,. Lägg äppleklyftorna tillsammans med socker, kanelstång, kryddnejlika, vin, citronsaft och 1 dl vatten i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda fem-tio minuter på medelvärme tills äpplena är mjuka. ta kastrullen från värmen och låt svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk, salt, vaniljsocker, citronskal och rom till en slät smet. Separera äggen och rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna med salt till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Smält 1 msk smör i en stekpanna med ugnsfast handtag.
- Häll smeten i pannan och strö över russinen. Sätt in allt i ugnen och grädda fem minuter tills ovansidan är gräddad. Lägg ytterligare 1 msk smör i pannan och vänd kakan. Grädda ytterligare tio minuter tills kakan är vackert gyllene.
- Ta ut kakan ur ugnen och höj värmen till 250 grader. Dela kakan i bitar med hjälp av två gafflar. Klicka på resten av smöret och sikta över 2 msk florsocker. Ställ in stekpannan högst upp i ugnen cirka tre minuter tills sockret och smöret har smält. Ta ut kakan, sikta över resten av florsockret och servera med äppelkompotten.
Publicerat den
26 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar