Frysta cheesecakes är toppen att ha på lut, bara att ta fram 30 minuter innan servering. Smakerna av citron, kaffe och whisky gifter sig fint med varandra. En vuxenfavorit.
Instruktioner
- Använd en form med löstagbar kant och smörj bottnen ytterst lite så kexsmulorna fastnar bättre. Strö hälften av smulorna i botten på formen.
- Börja med att vispa grädde, vaniljsocker och florsocker. Vispa därefter ihop färskost med lemon curd i en annan skål. Vänd ihop de båda massorna till en slät fyllning.
- Häll hälften av fyllningen i formen, strö över resterande kexsmulor och häll över resten av fyllningen. Släta till och frys ett par timmar.
- Blötlägg gelatinbladen några minuter i kallt vatten.
- Blanda vatten, kaffepulver, florsocker och whisky. Koka upp och ta av från värmen.
- Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den heta kaffeblandningen. Var noga med att inga klumpar bildas. Skumma av ytan noga så gelén blir klar och fin.
- Låt svalna en aning innan gelén hälls över den halvfrysta fyllningen. Den geléar sig snabbt när den kommer i kontakt med den kalla fyllningen.
- Täck över och frys ytterligare minst 2 timmar.
- Ta fram den ca 30 minuter innan servering och dekorera den gärna med små toppar av spritsad grädde.
- Tips:
Att göra sin egen lemon curd är lätt och går snabbt. Finns flera recept här på Mk. Har även ett bland mina recept.
Publicerat den
1 februari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar