Med överbliven kokt potatis bakas detta nyttiga, billiga och smakrika bröd. Man kan naturligtvis baka på enbart vatten men ölen bidrar till mustigheten och brödet smakar absolut inte öl.
Instruktioner
- Rör ihop fördegen i ett rymligt kärl med lock. Ställ i rumstemperatur.
- Gör gärna huvuddegen i maskin, den ska arbetas länge. Blanda öl och vatten, ljumma till max 37º. Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt fördegen, kummin, olja, potatis och de båda mjölsorterna men inte allt mjöl på en gång. Prova er fram. Degen ska vara kladdfri och fast men inte mer. Arbeta i 10 minuter sammanlagt men tillsätt saltet efter 5 minuter.
- Jäs övertäckt med bakduk, ca 45-60 minuter, till dubbel storlek. Tryck luften ur degen med knogarna efter halva jästiden.
- Ta upp på mjölat underlag och dela i 3 lika stora delar. Knåda degbitarna genom att platta ut med knogarna och därefter forma knubbiga, släta bröd. Lägg dem på bakpappersklädd plåt, alla 3 får plats. Skåra med vass kniv, täck över med bakduk och jäs 30-45 minuter.
- Pensla bröden med kallt vatten och strö över grahamsmjöl. Grädda långt ner i ugnen, 250º i 10 minuter, sänk värmen till 200º och grädda i ytterligare 20-25 minuter.
- Låt svalna på galler. Går bra att frysa.
Publicerat den
7 februari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar