Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kickis stora frukostfrallor

(13 kommentarer)  
 • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Stora, lite grövre, rejäla frallor som blir extra luftiga av kombinationen jäst och bakpulver. Blir 12 stora.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Koka upp vattnet och häll det över havregryn och vetekross. Låt svalna till 37º.
 2. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt smör, farinsocker, rågmjöl, bakpulver, vetemjöl och salt.
 3. Blanda ihop till en lös men hanterbar deg. Arbeta degen minst 5 minuter, med fördel i maskin, och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
 4. Ta upp den på mjölat underlag, knåda och dela den i två delar. Degen ska inte kladda, arbeta i så fall in mer mjöl.
 5. Trilla runda, släta frallor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
 6. Jäs ytterligare i 30 minuter. De jäser ihop men är lätta att bryta isär efter gräddningen.
 7. Pensla med kall mjölk och grädda i mitten av ugnen, 225º, i 15-20 minuter.

Liknande recept

Kommentarer (13)

 • kattis63 28 juli 2009

  Mums vad gott! Har bakat dom i kväll. Tack för ett bra recept/ Katarina

 • kattis63 28 juli 2009

  Jag gav 5 stjärnor men det blev bara fyra. Jag gjorde nog fel. / Katarina

 • Lennart_58 9 november 2009

  Stora goda varma med bara smör på, mmm, tack ska du ha, fem fina betygspoäng.

 • Jenniewe 30 oktober 2010

  Det här var riktigt goda bröd :) Väldigt gott med havregrynen och de smakade inte så som grovt bröd brukar vilket är en fördel för mig som älskar vitt bröd i vanliga fall. Ska definitivt bakas fler gånger, men då ska jag platta till dem något för frallorna blev lite väl tjocka även när de delats.

 • _Alexandra_ 17 juli 2011

  Bästa frallorna! Blir mycket fluffiga och fina :)

 • Cassiopeya 15 december 2011

  Mina vart då inte fluffiga :/ hm måste knådat degen för dåligt. Kunde inte ha i allt vetemjöl heller :S Vet inte vad som hände med det här baket egentligen. Smaken vart det dock inget fel på. Tom med gubben gillade dem, som egentligen föredrar vitt bröd. Får göra dem igen och se hur det går då!

 • HalleHelena 6 januari 2012

  Har kommit så pass långt i fralle-bakandet, att jag ställt den varmt för första jäsning..undrar bara hur ni andra (elr receptgivaren) har kunnat få i all vetemjöl? Jag har nämligen minst 4 dl kvar...hade jag hällt i de också, hade degen blivit en stenklump!? Havregrynen o kliet svällde nämligen upp till en fast deg i sig, eftersom det stod tills det var 37 gradigt...jaa-a, få se hur resten utav baket ter sig... *förväntansfull och för övrigt positiv bagare* en 2.a i betyg, so far.......

 • zonale 6 januari 2012

  Mjölmängder är alltid ungefärliga då det är olika faktorer som påverkar som tex luftfuktighet men framförallt hur man mäter upp det. När jag läser de olika kommentarerna så bekräftar det vad jag säger. Bilden visar mitt resultat dvs stora och fluffiga frallor, kan tyvärr inte skicka ett smakprov:)

 • HalleHelena 6 januari 2012

  Ok, jag tror dej. Men var gjorde jag fel, eftersom frallorna, som fortfarande är i ugnen efter en halv timme, och inte har jäst upp alls? Kollade nyss en, inuti bara deg.........

 • HalleHelena 6 januari 2012

  Ok, jag tror dej. Men var gjorde jag fel, eftersom frallorna, som fortfarande är i ugnen efter en halv timme, inte har jäst upp alls? Kollade nyss en, inuti bara deg.........

 • zonale 6 januari 2012

  Trist att du misslyckats med ett, i mitt tycke, enkelt recept. Då förstår jag om du funderar över om det är fel på receptet men så är det inte. Mina recept har jag bakat i många år. Det verkar ju inte som att du fått igång jäsningen alls och det kan ha flera orsaker. För varmt degspad, för kort jästid och du kanske hade för mycket mjöl i degen trots allt. Den ska vara smidig men inte helt torr och kladdfri., sen bakar man ut i lite mer mjöl i stället.. Lös men hanterbar deg står det i receptet och det är menat som en vägledning gällande mjölmängden.

 • zonale 6 januari 2012

  Såg det precis nu, hade du vetekli i degen så förstår jag bättre. Det ska vara vete- eller krossat råg och det är en helt annan sak. Vetekli suger på tok för mycket vätska.

 • HalleHelena 13 januari 2012

  Ja, där var "felet"; hade i ekohavreKLI. Eftersom jag bor i Finland så får jag nog vara extra noga med att läsa vad det är i paketet innan jag köper det..ibland är det översatt lite dåligt, men men..tack för ett fint recept, skall användas igen, med kross denna gången! Ber om ursäkt om jag varit oartig i mina kommentarer, det har inte varit min mening.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.