- Serverar: 4 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Klabbe är en traditionell
festrätt i Byarna runt Rättvik i Dalarna
Instruktioner
- Blanda mjölk,vatten och salt.
Arbeta in kornmjöl och vetemjöl
till en deg som går att kavla.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till 2-3 mm tjocklek.
Ta ut plättar med ett glas.
- Sås:
Smält smör vispa i mjölet och lite mjölk.
Späd med resten av mjölken lite i sänder och låt såsen sjuda försiktigt under omrörning, vispa i messmöret och smaka av med salt.
- Skär fläsket i tärningar.
Stek i stekpanna, krydda med peppar.
- Koka upp 4 liter vatten i en stor kastrull tillsätt smör och salt.
Lägg klabbarna i det kokande vattnet.
5 -10 åt gången och låt dem koka cirka 5 min tills de flyter upp.
- Servera dem varma med stekt fläsk messmörsås och lingonsylt.
Publicerat den
14 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar