Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Klassisk rödvinssås

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Ett recept som jag snappat upp av en lärare på restaurangskolan Grythyttan som jag hade som kökschef i Kosovo. Väldigt god som går att variera i all oändlighet. Inte alls svår att göra som många kan tro. Hitta bara ett kraftfullt rödvin att göra såsen på.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Klassisk rödvinssås: Skala och hacka grönsakerna (persilja, morot, rotselleri, palsternacka.
  2. Halvera gullöken och grilla den tillsammans med 4 oskalade vitlöksklyftor i ugnen.
  3. Karamellisera 1/2 dl socker i en kastrull, häll i 4 msk balsamvinäger och rör om. Häll i rödvinet och koka upp.
  4. Lägg i grönsakerna, timjan, lagerblad och dom grillade köttresterna. lägg i vitlöken och gullöken.
  5. Reducera såsen till ungefär 1/3 av den ursprungliga mängden. Sila såsen i en ny kastrull. koka upp och smaka av med fonden och balsamvinäger.
  6. Kom ihåg att om du har i mer balsamvinäger måste du koka i några minuter så att det skarpa försvinner från vinägern innan du smakar.
  7. Om du skulle sakna nån grönsak hemma som t.ex. morot, palsternacka m.m. så är det ingen större fara.
  8. Viktigaste ingredienserna enlig mig är: Rödvin, balsamvinäger, fond persilja, gullök och timjan.
  9. Köp ett kraftfullt och smakfullt vin på systemet. Köp absolut inte matlagningsvin på butiken, det är som natt och dag. Då är det lika bra att köpa pulversås. Smaklig spis!

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • Inriggare 21 december 2008

    Fantastisk sås!

  • Lennart_58 13 december 2009

    Underbar sås, verkligt god, tack o 5 Lussekatter i betyg.

  • crystal 28 december 2009

    Mycket god rödvinsås

  • Annie28 5 april 2011

    Riktigt god :) kommer vi göra fler gånger!

  • marlil 31 december 2011

    Håller med övriga, mycket god rödvinssås som är enkel att göra.

  • Meltdown 9 september 2012

    Måste bara fråga, vad innebär oskalade vitlöksklyftor? Ska de vara färsk vitlök? Ska man skala dem innan man häller dem i såsen, eller ska de vara oskalade hela tiden?

  • jromero 31 december 2012

    Vill bara säga att detta är en grymt bra rödvinssås, jag återkommer alltid till detta recept när jag skall göra rödvinssås till en bit gott kött! Håller med gnutten1, ett bra vin är A och O, snåla inte här...

  • Gurgelfranz 19 januari 2014

    Mums! Mycket god, gästerna ville ha med sig resterna hem...men det fick de inte!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.