Klimpvälling och en macka med rökt kött, kan det bli bättre?
Instruktioner
- Koka upp mjölken sedan du rört ihop klimpsmeten.
Rör sedan ner små klickar av den i den kokande mjölken. Smeten ska vara ganska tunn för att det ska bli både avrett och små klimpar i vällingen.
Det är viktigt att du avsmakar för att få rätt smak, sätt gärna till en liten klick smör sedan det hela är klart.
- Det här åt man ibland istället för kvällsgröt med smörgås till. Ibland gör jag den själv och tycker att det är både gott samtidigt som det för mig är nostalgi.
Publicerat den
9 april 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Så glad jag blir, äntligen ett recept på ett av min barndoms matminnen. Ska verkligen göra detta.
Fick ha i lite mera mjöl men det var smakade som när jag var barn. Gott !
Är det här den norska "Klotvälling"? (jag blev uppföd med det namnet så ve tinte vad "riktiga" namnet är. :P Om det är samma så tänker jag göra det =D!
Änligen hittar man det som va godast som morsan gjorde
Klimvälling fick jag som barn det smakade så gott. Kul mrd gamla recept.
Fantastiskt! En av favoriträtterna mamma alltid bjöd på. Har alltid undrat hur hon gjorde, nu kan jag göra själv!
Klonkevälling som det hette här i bohuslänsskärgård, jag fick det ofta som barn och jag gjorde det när mina egna barn var små, det var mycket uppskattat. Jag vill bättra på receptet med något litet vanilinsocker i mjölken och mer socker, socker är bra och näringsrikt, inget trams.
Mamma hade betydligt mer mjöl i klimparna så att det blev som små avlånga "bollar" som så småningom flöt upp till ytan i den kokande mjölken. Då var de klara att ätas. Mums.