Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

 • Tid: 20 minuter
Skriv ut

Riktigt snabblagad knäck med god smak

Ingredienser

Instruktioner

Blanda vispgrädde, sirap och socker i en stor kastrull. Koka upp utan lock på styrka/värme 6. Så snart knäcken börjar koka, sänk till styrka 4 och koka kraftigt utan lock i 10-20 minuter. Gör kulprovet. (Om kastrullen har diameter 21 cm, koka i exakt 12 minuter när smeten väl har börjat koka). Tillsätt den skållade, hackade sötmandeln. Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar.

Liknande recept

Kommentarer (10)

 • Okänd 19 december 2008

  tänkte prova ditt recept men jag måste vara helt säker på att den stelnar, jag gjorde ett liknande recept förra året med det stelnade aldrig så vi fick äta kletig knäck vilket inte var en höjdare.. :( men dina ser kanon goda ut ! :D GOD JUL & GOTT NYTT ÅR ! <3

 • Maja75 22 december 2008

  Det är mer sirap i detta recept än i många andra knäckrecept. Det får knäcken att stelna snabbt. Använd en riktigt stor kastrull. Min är 16-17 cm hög, och 21 cm vid. Sänk värmen till fyran när smeten börjar koka, men det ska ändå koka kraftigt och bubbla. Rör om då och då, men du behöver inte röra hela tiden. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Vill du att knäcken ska bli riktigt hård, så vänta tills smeten stelnar med detsamma du släpper ner några droppar i vattenglaset.

 • Larisa 23 december 2008

  hej,det är säkert gott. Jag har inte provat göra knäck än, men jag undrar om smeten släpper kastrullen efter att den har kokat.. för det kanske blir litelite svårt att diska. Eller??

 • Maja75 23 december 2008

  Hej! Efter att du hällt upp knäcken i formar, häll fullt med ljummet vatten i kastrullen och låt stå typ 10 minuter. Då går det riktigt lätt att diska! Lycka till.

 • saiiija 11 december 2009

  hej,jag undrar vad kulprovet är hihi ;P

 • mats08 11 december 2009

  Det jag gillar bäst med detta recept är att det är för 200 personer. :-)

 • Maja75 12 december 2009

  "Kulprov" är när du droppar lite kolasmet i ett glas med kallt vatten och kan forma en kula av kolan. Om kulan snabbt stelnar är knäcken färdig.

 • kellyjamieson 8 december 2011

  vet du vilken tempatur det bli när den uppnå kulprovet?

 • Maja75 8 december 2011

  Hej! Nej, knäcken kör jag på känsla. Men det blir gott både med lite mjukare/ segare och en hård som du måste suga på. Se till att du har en redigt stor kastrull. Jag droppar lite kola i ett glas vatten. Knäcken är klar när smeten i princip stelnar efter bara någon sekund i vattnet. Känn på smeten i botten av vattenglaset.

 • Maja75 8 december 2012

  Jag har använt Arlas vispgrädde. Tycker det blir bäst. Har testat med andra märken - smaken är densamma men koktiden blir något längre.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.