De här knäcken från min mammas recept har jag njutit av till jul sedan barnsben.
De är populära av hela släkten och bakas hos flera av oss.
Instruktioner
- Sätt ut ca 100 knäckformar på plåtar eller brickor med ganska bra mellanrum, så blir det lättare hantera om man kladdar bredvid.
Hacka mandeln smått.
Blanda i en stekgryta av gjutjärn grädde, socker, sirap och margarin.
Koka upp och sätt sedan genast ner värmen på lägsta värdet.
Låt sjuda under ständig omrörning tills knäcken blir klar (ca 50 minuter).
Du avgör om den är klar med hjälp av det s k kul-provet, som innebär att hälla någon sked av smeten i kallt vatten och då ska den kunna formas till en "hårdare" kula.
Då tillsätter du mandel och bakpulver och tar grytan från värmen.
Häll sedan genast och snabbt upp i knäckformarna.
- GOD JUL & LYCKA TILL!!!
Publicerat den
8 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Så skall riktig julknäck smaka! GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
Hej, Jag undrar vad bakpulvret är till för? Tack!
Gjorde dom idag, super goda! Dom ska vi bjuda på i jul :) Tack så mycket!
Bra knäck recept, jag använder alltid termometer för att vara på den säkra sidan för hård knäck är inte så kul. Vid 125 grader är den perfekt seg och men fortfarande mjuk. Bakpulver gör att knäcken blir porös.
Förstår inte riktigt varför bakpulvret ska vara med men dem blev iaf jättegoda! :)
Så här ska riktig knäck smaka. Gott! Kommer att alternera mitt vanliga knäckrecept med det här framöver.
Tänkte göra knäck i dag och såg att dessa hade fått bra betyg :) Ska bli kul att prova. Tack
Jag gjorde den här knäcken och den blev jättegod!!! Jag ändrade lite och bytte ut mandeln mot krossade polkagrisar. Det är min dotters favorit..:*ler* Dom blev perfekta i konsistensen. En kombination av recept, koktid och bakpulver kanske??? Dom här ska jag definitivt göra igen!!
Äntligen blev knäcken bra! Superbra recept!
Jättegod knäck, det här receptet ska jag verkligen spara...
Väldigt goda! Ska använda detta recept varje år!!
Ojojoj, detta var verkligen supergod knäck. Har gjort dom tre gånger och dom tar slut direkt. Dom var jättegoda, perfekt smak och konsistens. Tack för ett super-bra recept! Hälsningar Susanne
Åh vilken god knäck det blev! Ett kanonrecept, använde dock termometer- 125 grader- och den blev alldeles perfekt! Däremot fick jag vrida upp spisvärmen ordentligt för efter en timmes sjudning var det "bara" 105 grader. Så det tog en bra stund att göra men det var den värd.
Denna knäck var super god och lätt att göra!! Toppen recept! Rekommenderas verkligen!! // Sandra
Mycket bra (och gott!!!) knäckrecept, även om det tog mycket längre än 50 minuter att få den fast. :-)
Nu när julen är över har jag äntligen tid att betygsätta knäcken... Den blev jättegod! Men som fler skrivit, den behöver koka betydligt längre än 50 minuter.
Fick göra 2 sater i jul, sonen ville jag skulle göra mer men jag tycker att knäck ska äta under julhelgen. Kanongoda är alls betyg
Knäcken blev jättegod! Jag kokade på mellanvärme i min gamla Kockums 4 liters gjutjärnsgryta ca 65 minuter. Hoppas den räcker fram till julafton :-)
Nej tyvärr håller jag inte med om att detta recept varsärskilt bra. God smak men de blev inte så släta i kolan som mina knäck brukar bli. I stället blev de sockriga. Jag brukar inte ha bakpulver i knäcken så jag misstänker att det är det som sabbade ... enligt mitt tycke och smak.
God knäck men det tog 3 timmar att koka den!
Kanongoda!! En sats är redan slut o det är bara Lucia... Håller just på att koka en till. Fantastisk konsistens, är det bakpulvret månde?
nej detta var inte bra. jag kokade 1 timme och 30 min på lägsta värmen o en del blev bra medans de andra blev mjuka o sockriga. ångrar att jag inte tog mitt vanliga knäckrecept. ledsen , men det var sista gången jag gör detta recept.
jag började med detta recept klockan 12 och klockan 22:00 var dom inte ens klara .. så jag gav upp.. aldrig mer nu försvinner detta recept ur min kokbok..
Gjorde dessa och kokade på full effekt upp till 125 grader blev kanon bra :)
Blev jättegoda! Ny sats görs imorgon :)