När jag var liten anordnade familjen Herrey ridläger i Danmark, och där tillbringade jag ett flertal somrar. Ett besök på hästmarknaden hörde förstås till, och det var där jag åt mina första knäckäpplen/Elisabeth Johansson
Ur boken Min äppelbok.
Instruktioner
- Gnid äpplena torra och blanka. Trä äpplena på varsin grillpinne, eller skörda med en liten kvist kvar att hålla i.
- Blanda alla ingredienser till kanderingskaramellen i en kastrull, rör om och låt den stå ett par minuter.
Koka upp och låt koka till en ljusbrun karamell på medelhög värme. Passa noga - den mörknar snabbt.
- Doppa äpplena i karamellen, men akta fingrarna! Det här är inget jobb för barn - en vuxen måste vara med.
Och kom ihåg att aldrig lämna en kastrull med socker på spisen utom synhåll, risken för brand eller kraftig rökutveckling är stor.
- Ställ äpplena på en plåt smord med olja eller försedd med bakplåtspapper. Strö genast över kokos eller hackade nötter innan karamellen stelnat. Här får man vara snabb!
- Tips!
Snygga röda knäckäpplen blir det om man droppar i ett par droppar röd hushållsfärg i kanderingskaramellen precis när den är färdigkokt.
Publicerat den
22 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar