Koka knäcken extra länge så blir den hård och går att bryta. Inget spill med knäckformar.
Instruktioner
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta.
- Koka utan lock, rör om då och då.
- Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet.
- Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten.
- Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten.
- Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper.
- Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.
- Kulprovet:
Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.
Publicerat den
18 november 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Så praktiskt inga formar inget kladd, dem ska jag göra. Kram SEA
Det här godiset har blivit en helt omistlig jultradition i vår familj sen jag hittade det i Arlas receptbroschyr. Underbart gott och jätteskönt att slippa knäckformarna som bara ramlar omkull när man ska fylla dem. Tips: Prova med andra sorters nötter efter personlig smak, jag gillar t ex pistagenötter och pecannötter.
Håller de i frysen fram till jul?
JÄTTEGOTT! Rekommenderar verkligen det här receptet. Traditionell knäck kan slänga sig i väggen.
Jättegott och enkelt. Mycket bättre än vanlig knäck. Full pott. Tack för receptet.
Snabbt, gott och utan kladd, kan knappast bli bättre! Hade endast mandel hemma och det är helt ok.
Tusen tack för ett underbart recept! Super enkelt och gott!