Denna underbart goda grönsaksgratäng har ett knaprigt täcke av nötter och ost som får det att vattnas i munnen.
Den är god som vegetarisk huvudrätt, men man kan även servera den som tillbehör till grillat kött, som kyckling eller till korv.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med nöt- och osttäcket. Häll mjöl och smör i en bunke och nyp ihop degen tills den är småsmulig.
Blanda i ost, nötter och solrosfrön och ställ åt sidan.
- Skiva morot, selleri och purjolök. Skala och skär sötpotatisen i 2 cm stora bitar.
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i purjon.
Rör om så att purjon blandas med smöret och lägg på lock.
Låt puttra i 3 minuter. Ta av locket och blanda i resten av grönsakerna.
- Fräs ytterligare 5 minuter medan du rör. Strö mjöl över grönsakerna och rör tills det blandat sig med vätskan, sedan häll buljongen i lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka upp och sjuda i en minut tills det tjocknat, tillsätt sedan mascarpone eller färskost och rör tills den har smält.
- Häll grönsaksblandningen i en låg, ugnssäker form och strö över smultäcket.
Grädda i 35-40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och täcket är gyllenbrunt.
Låt svalna några minuter före servering.
Publicerat den
2 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar