Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Knaprig grönsaksgratäng

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Denna underbart goda grönsaksgratäng har ett knaprigt täcke av nötter och ost som får det att vattnas i munnen. Den är god som vegetarisk huvudrätt, men man kan även servera den som tillbehör till grillat kött, som kyckling eller till korv.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Börja med nöt- och osttäcket. Häll mjöl och smör i en bunke och nyp ihop degen tills den är småsmulig. Blanda i ost, nötter och solrosfrön och ställ åt sidan.
  2. Skiva morot, selleri och purjolök. Skala och skär sötpotatisen i 2 cm stora bitar. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i purjon. Rör om så att purjon blandas med smöret och lägg på lock. Låt puttra i 3 minuter. Ta av locket och blanda i resten av grönsakerna.
  3. Fräs ytterligare 5 minuter medan du rör. Strö mjöl över grönsakerna och rör tills det blandat sig med vätskan, sedan häll buljongen i lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Låt koka upp och sjuda i en minut tills det tjocknat, tillsätt sedan mascarpone eller färskost och rör tills den har smält.
  4. Häll grönsaksblandningen i en låg, ugnssäker form och strö över smultäcket. Grädda i 35-40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och täcket är gyllenbrunt. Låt svalna några minuter före servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.