Ett lättbakat, nyttigt och billigt bröd. Fördegen ger det mer smak utan något större besvär.
Instruktioner
- Blanda fördegen så den är klumpfri. Täck, gärna med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar. Tänk på att fördegen jäser upp rejält och behöver mycket plats.
- När det är dags att baka så börja med att koka upp vattnet med vetekrossen. Låt svalna till ca 37º.
- Blanda fördegen med krossblandningen och jästen. Här kommer assistenten väl till pass.
- Tillsätt honung, olja, linfrön, kummin, morötter och det mesta av mjölet. Prova er fram med mjölmängden då den kan variera, det går alltid att tillsätta mer men inte att ta bort.
- Arbeta degen 3 minuter, tillsätt saltet och arbeta 3 minuter till. Degen ska vara smidig och inte klibba.
- Jäs övertäckt i rumstemperatur ca 45 minuter.
- Ta upp på mjölat underlag, dela degen i 3 lika stora delar. Knåda och forma släta, knubbiga limpor. Skåra dem med en vass kniv.
- Jäs på bakpappersklädd plåt, de får plats alla 3, i ytterligare 45 minuter.
- Pensla dem med kallt vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 225º ca 35-40 minuter.
- Jag blandar gärna vetekross, rågkross och Axa korngryn, det är billigt, nyttigt och ger bra tuggmotstånd.
Publicerat den
24 januari 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hur varmt har du i ugnen?
Tack för påminnelsen, ugnstemperaturen är tillagd nu.
Tack! De blev jättefina, gyylene och alldeles supergoda. Hela familjen tackar och hälsar!!