En litet kletig kaka som helst ska gräddas i form med löstagbar kant, men den kan även gräddas i en vanlig pajform och serveras direkt ur formen. Ju surare körsbär, desto mer socker behövs!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Finfördela det kylskåpskalla matfettet i mjölet, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman allt till en deg. Platta ut degen i en form med löstagbar kant, 23-24 cm i diameter, och låt degen gå ett par cm upp på kanten. Nagga med gaffel och låt formen stå i kylskåp 15 - 20 minuter.
- Kärna ur körsbären över en skål så att saften samlas upp. Låt bären rinna av i en sil. Spara all saft.
- Förgrädda formen på galler, strax under mitten av ugnen, 10 - 12 minuter.
- Kör mandeln i matberedare eller mal den. Blanda i socker och ägg. Är smeten för fast kan du droppa i lite mjölk. Fördela smeten på pajdegen. Lägg på körsbär och strö över socker blandat med potatismjöl. Grädda ca 25 minuter, men sänk ugnsvärmen till 200° direkt när kakan satts in i ugnen. Ta kakan ur formen när den svalnat något.
- Koka saft och socker kraftigt till garneringen 5 - 6 minuter tills blandningen klarar trådprov: om man tar en droppe mellan två fingrar ska det bildas en tråd när man för isär fingrarna. Låt garneringen tjockna till. Droppa den över kakan, som sedan får kallna.
- Servera gärna med glass eller grädde.
Publicerat den
5 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar