Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Körsbärskaka med mandel

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

En litet kletig kaka som helst ska gräddas i form med löstagbar kant, men den kan även gräddas i en vanlig pajform och serveras direkt ur formen. Ju surare körsbär, desto mer socker behövs!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Finfördela det kylskåpskalla matfettet i mjölet, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman allt till en deg. Platta ut degen i en form med löstagbar kant, 23-24 cm i diameter, och låt degen gå ett par cm upp på kanten. Nagga med gaffel och låt formen stå i kylskåp 15 - 20 minuter.
  3. Kärna ur körsbären över en skål så att saften samlas upp. Låt bären rinna av i en sil. Spara all saft.
  4. Förgrädda formen på galler, strax under mitten av ugnen, 10 - 12 minuter.
  5. Kör mandeln i matberedare eller mal den. Blanda i socker och ägg. Är smeten för fast kan du droppa i lite mjölk. Fördela smeten på pajdegen. Lägg på körsbär och strö över socker blandat med potatismjöl. Grädda ca 25 minuter, men sänk ugnsvärmen till 200° direkt när kakan satts in i ugnen. Ta kakan ur formen när den svalnat något.
  6. Koka saft och socker kraftigt till garneringen 5 - 6 minuter tills blandningen klarar trådprov: om man tar en droppe mellan två fingrar ska det bildas en tråd när man för isär fingrarna. Låt garneringen tjockna till. Droppa den över kakan, som sedan får kallna.
  7. Servera gärna med glass eller grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.