Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttfärs- och potatisgratäng för många

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Min egen köttfärs gratäng för många passar även dem som inte tål gluten. Man kan även byta ut smör och matlagningsgrädden mot laktosfritt alternativ. En riktig favorit hos barn.

Ingredienser

Instruktioner

Sätt på ugnen på 200 grader. Ta fram en stor ugnsäker form ca 20x30x5 cm. Skala potatis och skär ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala morötterna och riv dom grovt. Hacka lök. Hacka vitlöken fint Ta fram en stor gryta eller kastrull som rymmer minst 5 liter. Ta 50 gram av smöret att steka med och resten att smörja formen med. Stek lök och vitlök så dom blir mjuka ca 5 minuter. Häll i dom rivna morötterna och stek ca 5 minuter till. Blanda ner köttförsen och stek ytterligare 10 minuter. Lägg i tomatpure, tomatkross, kryddor, buljong,och matlagningsgrädden, STÄNG AV plattan och låt såsen puttra på eftervärme ca 15 minuter. Smörj formen. Lägg i den skivade potatisen i kastrullen med köttfärssåsen och rör om ordenligt. Häll allt i formen och häll på den rivna osten. Sätt formen mitt i ugnen en timme och en halv timme på avstägd ugn ( eftervärme) Servera med sallad.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • aattaa 26 januari 2012

    Du har glömt köttfärsen.

  • Theevileye 26 januari 2012

    4 st vitlökar låter mycket :P

  • Bittematmor 27 januari 2012

    Alldeles för mycket lök till 1 kg köttfärs, tycker jag! Avskyr vitlök så den struntar jag i alla recept. Blir minst lika gott utan!

  • gideson 27 januari 2012

    Behövdes mycket mer kryddor. Använde även mer vitlök och en skvätt rödvin. Den står i ugnen nu. Men killarna tycker att det luktar gott och var i grytan med köttfärs. Den går nog hem.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.