Instruktioner
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ta fram en stor ugnsäker form ca 20x30x5 cm.
Skala potatis och skär ca 1/2 cm tjocka skivor.
Skala morötterna och riv dom grovt.
Hacka lök.
Hacka vitlöken fint
Ta fram en stor gryta eller kastrull som rymmer minst 5 liter.
Ta 50 gram av smöret att steka med och resten att smörja formen med.
Stek lök och vitlök så dom blir mjuka ca 5 minuter.
Häll i dom rivna morötterna och stek ca 5 minuter till.
Blanda ner köttförsen och stek ytterligare 10 minuter.
Lägg i tomatpure, tomatkross, kryddor, buljong,och matlagningsgrädden, STÄNG AV plattan och låt såsen puttra på eftervärme ca 15 minuter.
Smörj formen.
Lägg i den skivade potatisen i kastrullen med köttfärssåsen och rör om ordenligt.
Häll allt i formen och häll på den rivna osten.
Sätt formen mitt i ugnen en timme och en halv timme på avstägd ugn ( eftervärme)
Servera med sallad.
Du har glömt köttfärsen.
4 st vitlökar låter mycket :P
Alldeles för mycket lök till 1 kg köttfärs, tycker jag! Avskyr vitlök så den struntar jag i alla recept. Blir minst lika gott utan!
Behövdes mycket mer kryddor. Använde även mer vitlök och en skvätt rödvin. Den står i ugnen nu. Men killarna tycker att det luktar gott och var i grytan med köttfärs. Den går nog hem.