Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttfärslimpa á la Monika

 
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Världens godaste köttfärs enligt min man, barn och barnbarn. Ett gammalt recept som jag haft i många år och som kommer flitigt till användning. Även gott att skiva i tunna skivor och ha som pålägg. Lite rödbetssallad på toppen, det är mums filli babba.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tvätta först händerna noga. Lägg skorpmjölet i lite mjölk och låt det stå och svälla 10 minuter.
  2. Lägg köttfärsen i en stor skål. Rör i resterande mjölk och ägg. Krydda med salt, socker, vitpeppar och kryddpeppar och rör om väl.
  3. Riv potatis och lök på ett rivjärn och rör ner i smeten tillsammans med potatismjöl och skorpmjölsblandningen och rör om väl. Låt färsen stå och svälla i kylskåpet i cirka 15 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  5. Tag fram färsen. Blöt händerna med kallt vatten. Forma färsen till 2 stora köttfärslimpor med händerna.
  6. Smält smöret i en braspanna. Lägg limporna i braspannan och späd med vatten efter cirka 5-10 minuter. Det skall vara cirka 2 centimeter högt vattenstånd i braspannan hela tiden, så inte köttet bränns i botten. Glöm ej späda med jämna mellanrum.
  7. Låt limporna stå i ugnen i cirka 45-50 minuter. Täck med folie efter cirka halva tiden. Glöm ej späda med vatten med jämna mellanrum. När limporna är färdiga tag ut dem ur ugnen. Låt stå en kvart, skär sedan upp limporna i 2 cm tjocka skivor.
  8. Sås: Slå vatten i braspannan och vispa ur. Sila skyn i en sil och slå sedan stekskyn i en gryta. Späd med grädde och mjölk. Krydda med salt, kryddpeppar och socker. Vispa ihop mjöl och vatten till en redning Häll i redningen och koka upp såsen under omrörning. Slå i lite Guldsoya så såsen får fin färg.
  9. Serveringstips! Kokt potatis Grönsaker: såsom kokta morötter, blomkål, bönor eller ärter. Lingonsylt Ättiksgurka Smaklig spis!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.