Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka mandelpotatis

Ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den än just kokt mandelpotatis. Potatis är något av det vanligaste vi har i matväg här i Sverige och hur man kokar den får vi lära oss redan i hemkunskapen. Men just att koka mandelpotatis är faktiskt lite av en utmaning. Först och främst kokas mandelpotatis alltid med skal. Hemligheten är sedan att inte låta den koka utan sjuda, och att stänga av temperaturen innan den är helt klar. På så sätt minimerar du risken att skalet spricker och att det blir mos av potatisen. Är det däremot mos du vill ha, går det alldeles utmärkt att koka mos på mandelpotatis med sin mjöliga karaktär. Underbart gott till norrländska smaker!


Koka potatisen. Mixa dillen och vitlöken med oljorna. Häll vinet i en kastrull, tillsätt crème fraichen, salt och peppar och den finhackade löken. Häll av potatisen när den är klar och låt den ånga av...

4
1

Äppel och mandelpotatis: Tärna potatis och äpple. Finhacka löken. Råstek potatisen i rapsoljan tills den är halvklar. Tillsätt äpple och lök och låt steka ihop någon minut. Lägg blandningen i en k...

4

Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt lammfärsen och stek den smulig. Salta och peppra. Strö över vetemjölet och tillsätt tomatpuré, vin och vatten. Rör om och låt koka, cirka 5 minuter....

4

Koka mandelpotatisen med skal i cirka 15 minuter tills den är klar. Skiva falukorven och stek eller grilla den. Gör en tunnbrödsklämma med skivad potatis, falukorv och en klick pickels. Servera...

4

Skala och koka potatisen mjuk i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt ost, äggulor, mjölk, grädde, smör, salt och peppar, och rör om till e...

40 min
4
6

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp sås försiktigt på spisplatta under omrörning. Smörj en ugnsform. Rulla fiskfiléer och stick i en tandpetare i varje. Häll varm sås över filéerna och grädda i ugnen c...

40 min
2-3
2

Skala och koka potatis och jordärtskockor, i en kastrull med så mycket lättsaltat vatten att det täcker, i ca 20 minuter eller tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet. Pressa potatis och jordärtsko...

1 h
4
2

Hacka svampen och stek i fettet. Blanda i den pressade vitlöken. Salta och peppra. Låt det svalna något Koka potatisen och pressa den. Låt den svalna något Blanda i den rivna osten och svampröran...

4

Tournedos Salta och peppra köttet. Bryn det i smör i en riktigt varm panna tills det får färg. Lägg köttet på ett ungsäkert fat . Fräs den hackade löken någon minut, tillsätt hackat bacon, paprika...

1 h
4

Gör en god potatispuré på mandelpotatisen, smöret, strösocker, salt och peppar. Skär sparrisen i halvcentimeterstora tärningar och blanchera dem hastigt i saltat kokande vatten. Lyft sparristärnin...


Ugn: 150° Krydda köttet med salt och peppar och bryn runt om i smör. Blanda finhackade örter med hackad vitlök och lök och vänd köttet i blandningen. Stick en stektermometer i köttet och till...

4-6
3

Ett bra sätt att använda kött och spad från t ex kokta fläskben eller rester av kokt eller stekt kött. Detta är en gammal svensk maträtt som gjordes efter slakt för att ta tillvara enklare kött, t...

1 h
4-5
1

Kalvsteken: 1. Bind upp kalvsteken med steksnöre. Lägg steken samt kryddor och glögg i en plastpåse i kylen över natten. Minst i 8 timmar. 2. Sätt ugnen på 150 grader. 3. Ta ut steken ur marinaden...

4
1

Buljong: Koka upp alla ingredienser till buljongen och häll över den i en vid form så att den svalnar fort. Spett: Skär fläskfilén, sidfläsket och korven i jämnstora bitar och trä dem på spetten....

4
1

Rödvinssky: Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock t...

8
1

Banka ut lårfiléerna. Mixa brödet, hälften av rosmarinen, smöret och hälften av parmesanen. Överlappa två lårfiléer och bred ut ett lager av rosmarinpastan. Rulla ihop och spänn rullen med pl...


Mandelpotatisplättar: Skala potatisen och koka den klar. Pressa den varma potatisen i en bunke, rör ner resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Smält smöret i en plättlagg eller stekp...


Sautera (stek lätt) spenat, strimlad purjolök, timjan och vitlök i lite av smöret, krydda och låt svalna. Filéa ut benen underifrån utan att skära genom skinnet, klipp av fenorna, vik ut laxen med...

4-6

1. Tina vårrulledegen i förpackningen. Skala och koka potatisen. 2. Sätt ugnen på 225º . 3. Mos: Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt smör,...

6

Skär köttet i breda lite sneda bitar ca 3 cm tjocka och banka ut dem lätt. Låt köttet bli rumstempererat före stekning. Lime- och enbärssmör: Rör samman ingredienserna och gör en rulle av smöret...

4

Sätt ugnen på 100°. Skala och skiva ananasen mycket tunt och lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper. Låt stå mitt i ugnen 1 timme och 15 minuter. Vänd skivorna ett par gånger under tiden. 2. Kalvkö...

4

Potatis: Skala rödpotatis eller mandelpotatis för ca 4 pers. Klyfta dom och koka i saltat vatten. Låt de rinna av och pressa potatisen strax före servering. Biff: Slå upp ströbröd i bunke rör n...

45 min
4

Skala och koka mandelpotatis i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, spara 1 dl av kokspadet, och låt ånga av en stund. Pressa genom potatispress. Skala schalottenlökar och vitlöksklyftor och skiva...

4

Tvätta, dela och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. Blanda olivolja, äggula, grädde och dijonsenap till en slät dressing. Salta och peppra efter smak....

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.