Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka mandelpotatis

Ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den än just kokt mandelpotatis. Potatis är något av det vanligaste vi har i matväg här i Sverige och hur man kokar den får vi lära oss redan i hemkunskapen. Men just att koka mandelpotatis är faktiskt lite av en utmaning. Först och främst kokas mandelpotatis alltid med skal. Hemligheten är sedan att inte låta den koka utan sjuda, och att stänga av temperaturen innan den är helt klar. På så sätt minimerar du risken att skalet spricker och att det blir mos av potatisen. Är det däremot mos du vill ha, går det alldeles utmärkt att koka mos på mandelpotatis med sin mjöliga karaktär. Underbart gott till norrländska smaker!


Koka potatisen i saltat vatten. Blanda övriga ingredienser och smaka av med peppar. Häll av potatisen och skiva dem direkt i ”röran”, blanda om. Bred tunnbröden med smörgåsmargarin. Dela upp r...

4

Skär bort rotfästet på fänkålen. Skiva en fjärdedel mycket tunt och blanda med olivolja och flingsalt till räksalladen. Skala och skiva potatis, lök, vitlök och resten av fänkålen. Fräs i smör i e...

4

Marinera musslan i lite citron- eller limesaft i bara några minuter. Vänd den. Mjöla och salta försiktigt. Koka den skalade potatisen nästan färdig. Bryn musslan i hett smör på alla sidor, sn...

20 min
1

Koka potatisen i saltat vatten. Blanda övriga ingredienser och smaka av med peppar. Häll av potatisen och skiva dem direkt i ”röran”. Blanda om. Bred tunnbröden med smörgåsmargarin. Dela upp röran...

4

Skala och koka potatisen på svag värme ca 12 minuter. Dra kastrullen från värmen och låt stå någon minut innan vattnet hälls av. Skär sallaten i tre cm breda strimlor. Skala och skär löken i tunna...

4

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av. Mosa potatisen grovt med en gaffel. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i smör. Blanda ner lök, 25 g smör och ansjovisspadet...

8-10

Kyckling 1. Skölj och stycka kycklingen i 8 delar. 2. Skär fläsket i tärningar. 3. Hacka vitlöken och skölj och hacka purjolöken. 4. Värm en gryta och stek fläsket. 5. Lägg i vitlök och purjolö...

1 h
4

Börja med att göra ett pajskal och förgrädda det innan du slår på fyllningen. Förkoka potatisen så att den nästan är färdig. Låt svalna. Vispa upp ägget lätt och vispa ner crème fraiche. Bland...

45 min
10

Putsa högrevet (om det behövs). Hacka grönsakerna i stora bitar och klyv vitlöksklyftorna på mitten. Bryn hela biten kött snabbt i smör på hög värme i en ugnsfast gjutjärngryta (ska enbart få en t...

4

Koka en härlig potatispure på mandelpotatis och spar lite av kokvattnet som tillsammans med smör blir ett härligt mos. Smaksätt med vitlök, tryffelolja, riven pepparot och riven parmesan. Grilla s...

4

Stek renskav och lök i smör i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och låt koka tills köttet känns mört. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ut tunnbröden på en arbetsbänk. Krossa mandelpotatisen ö...

4

Kycklingen: salta och peppra kycklingbrösten. Stek dem gyllenbruna i margarin. Lägg brösten på en plåt och stek i ugn på 100 grader till innertemperaturen är 72 grader. (Det tar cirka 30 minuter i en...

1 h
4

Koka potatisarna ca 5 min. Häll bort vattnet och låt dem svalna. Skala och riv dem grovt. Blanda med rivet citronskal, salt och finfördelat smör. Värm ugnen till 200 grader. Dela sej filéerna i lag...

2

Kör alla ingredienserna till citruskrämen i en mixer till en slät kräm. Skala och riv potatisen grovt. Blanda potatis, soltorkade tomater, salt och peppar i en skål. Klicka ut rårakor i en het s...

4

Låt rommen rinna av i en finmaskig sil eller i ett kaffefilter. Annars så kan du använda kaviar av stenbitsrom på liten burk som då inte behöver silas. Koka potatisarna i saltat vatten försiktigt så...

4

Låt sillen rinna av. Skala potatis, ägg och lök. Skär sill, potatis, lök i tärningar. Mosa äggen. Hacka dill och gräslök. Blanda alla ingredienser med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar...

20 min
4

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen och halvera den på längden. Blanda halvorna med olivolja, salt och peppar och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter. Koka upp vatten i en kastrull. Skala och st...

12

Hetta upp en gryta med vatten och koka potatisen. Skär lammet i tunna stirmlor och stek med rapsolja tillsammans med hackad vitlök och hackad gul lök. Skala morot, jordärtskocka och slanta ner dem...

4

1. Koka potatis (gärna mandelpotatis) så det räcker till 6 personer. Låt de bli kalla. 2. Lägg ut en smördegsplatta (1 rulle) på smörpapper. 3. Dela potatisen i bitar och lägg ett lager (så m...

6
15

Rensa fisken men låt huvudet sitta kvar. Skölj väl och salta inuti och runt om. Smält 2-3 matskedar smör i en långpanna i ugn. När smöret är väl brynt läggs fiskarna på plåten och sätts i ugn 200-225g...

4
4

Koka potatisen i lite salt. Skala dem och låt dem kyla av. Smält socker i en panna och låt potatisen karamellisera. Tillsätt 100 g smör, blanda det i det varma sockret, tillsätt potatis, och l...

45 min
4
3

Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. S...

6
3

1) Koka potatisen, mosa och rör ner äggulor och smör. Späd med matlagningsgrädden. Smaksätt med salt och vitpeppar. 2) Skär laxen på längden utan att de går helt igenom. Skiva i 2 skivor västerbotten...

3-4
3

Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka den mjuk i lätt saltat vatten. Under tiden som potatisen kokar skär man fläsk, bacon, och korv i tärningar, skalar och hackar lökarna grovt. Börj...

40 min
4
2

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.