Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka mandelpotatis

Ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den än just kokt mandelpotatis. Potatis är något av det vanligaste vi har i matväg här i Sverige och hur man kokar den får vi lära oss redan i hemkunskapen. Men just att koka mandelpotatis är faktiskt lite av en utmaning. Först och främst kokas mandelpotatis alltid med skal. Hemligheten är sedan att inte låta den koka utan sjuda, och att stänga av temperaturen innan den är helt klar. På så sätt minimerar du risken att skalet spricker och att det blir mos av potatisen. Är det däremot mos du vill ha, går det alldeles utmärkt att koka mos på mandelpotatis med sin mjöliga karaktär. Underbart gott till norrländska smaker!


Koka renköttet i välsaltat vatten med kryddpeppar och lagerblad efter smak. Tag upp köttet, strimla det i mindre bitar och spara ½ l buljong. Red denna med maizenamjöl till en tjock stuvning. I en...

4-6
2

Skölj och torka fiskfiléerna. Längs med mittlinjen på filén sitter en rad med ben. Skär bort dem med två snitt som ett v, en så kallad byxning. Lägg ett bakplåtspapper på bänken, lägg ut baconskivo...

4
2

Messmörssås Hacka lök låt den fräsa tills den blivit mjuk, tillsätt vitt vin reducera till hälften tillsätt fiskfond, tillsätt grädde och messmör helst brunt skivbart, smaka av med salt peppar eventu...

3-4
1

Sätt ugnen på 200 grader. Smula enbär och lagerblad tillsammans med timjan, salt och peppar och klappa in steken med det. Skala morötter och lök och skär i grova bitar. Hetta upp smöret och bryn köt...

4-6
1

Pensla fiskfiléerna med senap och vik dem så att senapsytan kommer utåt. panera filéerna i ströbröd. Hetta upp matfettet och stek fiskfiléerna på svag värme i 5-7 minuter beroende på tjocklek. Vänd...

4
1

Lägg ut strömmingsfiléerna, salta och lägg på dillen. Rullas ihop och läggs i en kastrull. Koka upp lagen och häll den försilktikt över strömmingen. Koka sakta tills ryggfenan kan tas bort. Se...

30 min
4
1

Sätt ugnen på 175º. Skär skåror genom svålen med en vass kniv, både längs- och tvärgående, så att det bildas ett rutmönster. Salta och peppra bogen runt om. Skala och grovhacka löken. Kärna ur...

6
1

Spansk skrynkelpotatis: Skrubba potatisarna rena från jord, under rinnande kallt vatten. Lägg potatisarna i en gryta. Häll över kokande vatten och tillsätt saltet och citronklyftan. Sjud potatisen mj...

4
1

Blanda vetemjöl och salt i en plastpåse. Lägg i köttbitarna och skaka om så mjölet blir jämt fördelat. Bryn köttet i margarinet i en stekgryta. Sänk värmen, häll på vattnet och lägg i buljongtärning,...

2
1

Marulken: Värm ugnen till 225 grader. Lägg tomaterna med hälften av sin olja i en matberedare med all basilika och kör tills det är slätt. (tillsätt resten av oljan under körningen). Tillsätt bal...

4
1

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten Mosa den avrunna potatisen Späd med ca 3 dl potatisspad och häll tillbaks purén i kastrullen Krydda, slå på grädde och koka sakta några minuter Ti...

4
1

Ger 12 bakelser Lägg den skalade potatisen i lättsaltat kokande vatten och sjud mycket försiktigt. Känn efter med en sticka att potatisen är mjuk. Pressa potatisen och låt den svalna. Vispa ägg...

1

Skala och grovriv potatisen, skölj den väl under rinnande vatten, låt rinna av i ett durkslag. Krama ur vätskan väl, använd gärna en handduk för att få potatisen torr. Blanda potatisen med ägg 1 tsk...

4
1

Strimla grönsakerna och baconet. Stek skav och bacon i smör och krydda med salt och peppar. Woka grönsakerna och tillsätt dem, creme fraiche och ädelost. Koka lätt cirka 15 minuter. Servera med ri...

4
1

Skala potatis och koka den. Gör potatismos av det sedan, med bregott och mjölk. Blanda ner ägg och matolja. Matolja för att det ska vara lite lättare att spritsa moset. Koka fisken i lite fiskbuljong...

1 h
1

Skala mandelpotatisen och koka den färdig i en kastrull med lättsaltat vatten. Mandelpotatis kokar färdigt väldigt fort, eller snarare exploderar sönder, så koka försiktigt och dra av kastrullen på...

1 h
4
1

Mal eller riv potatisen. Blanda ihop färsen, levern och potatisen. Smaksätt med kryddorna. Forma som biffar och stek i stekpanna. Är man osäker på smaken så gör ett stekprov. Servera med gr...

40 min
4
1

Svampduchesse: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Stek svampen i 1 msk smör i stekpannan 2-3 min. Spara 1/3 till salladen och finhacka resten. Pressa potatisen i en potatispress ner i skål...

4
1

1. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt. 2. Koka upp grädde, kycklingfond och kryddor tillsätt potatis, selleri, lök och sjud (koka långsamt) i 10 minuter. 3. Stek svampen gyllen...

1

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda färsen med ägg, äggula, crème fraiche, finhackad smörfräst schalottenlök och smulad svamp. Rör ner lingon och krydda med salt och peppar. Stek ett litet prov oc...

4
1

1.Smula brödet och blanda med paprikan,vitlök,osten och persiljan med en mixer till en smet. 2.Fördela röran på lövbiffarna.Lägg röran på ena kötthalvan och vik över den andra halvan.Ställ köttet åt...

45 min
4
1

Koka först potatisen färdig. Kör potatisen varm genom en potatispress eller beredare. Häll på äggen, parmesanen och till slut mjölet. Arbeta tills du får en smidig deg av det, (ha på en aning m...

1 h
5-6
1

Vispa ingredienserna till klimpfri smet. Fortsätt knåda med händerna tills smeten är tjock. en "nästan deg". Provkoka en palt - ta upp i stor matsked, släpp ner i kokande saltat vatten och se hur den...


Ungefär två dagar innan revbensspjällen ska serveras alternativt vid tillagning skär du ett rutmönster (oftast redan skuret) genom svålen och gnider in den med salt, gärna flingsalt, peppar (och salvi...

30 min
4
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.