Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kola

 
 • Serverar: 50 portioner
Skriv ut

Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast.
 2. Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.
 3. Tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller olja. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien.
 4. Så här gör du kolan:
 5. Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
 6. När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
 7. Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar och perfekt konsistens tycker jag. Vid 140 grader är kolan hård men lite seg i mitten.
 8. Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
 9. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
 10. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.