Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kolabakelser

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Bara namnet på dessa bakelser gör att det vattnas i munnen. Alla godismonster kommer garanterat att få sitt lystmäte. Servera gärna bakelserna som en dessert.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Häll smält matfett, ägg och vatten över mjölblandningen. Rör till en slät smet. Smöra och bröa formen. Häll smeten i en avlång och räfflad form, ca 1½ liter.
  3. Grädda kakan på galler i den nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ett par minuter. Stjälp upp den och låt den kallna på galler. Diska ur formen som kakan har bakats i.
  4. Gör fyllningen. Blanda 1 dl grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt blandningen koka häftigt ca 5 minuter. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
  5. Smaksätt fyllningen med vaniljsocker. Häll ca 1/4 av fyllningen i formen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Låt dem smälta i resten av gräddkrämen. Låt krämen svalna. Vispa resten av grädden till ett fast skum och vänd ner den i fyllningen. Låt fyllningen stå i kylen cirka 20 minuter.
  6. Skär kakan i tre bottnar. Lägg den första bottnen i formen ovanpå fyllningen. Varva fyllning och bottnar i formen. Överst ska det vara en botten. Täck formen med plastfolie. Låt den stå i kylen ca 1 timma och 30 minuter.
  7. Stjälp upp tårtan på en skärbräda. Skär tårtan i ca 10 bitar. Garnera varje bakelse med en vinbärsklase.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.