Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kolabakelser med vanilj

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Det här är en härlig bakelse som inte är så svår att göra, men som kräver lite tid. Bakelsen smakar bra till kaffet eller som dessert efter en god måltid.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka ihop mjöl, socker och matfett, för hand eller i en matberedare, till en deg. Låt degen vila i kylen cirka en timma. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut degen. Ta med ett runt kakmått, ca 7 cm i diameter, ut 12 kakor. Spara resten av degen. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Smörj 12 bakelseformar. Dela resten av degen i 12 bitar och klä formarna tunt med den.
  3. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7 minuter och låt dem kallna. Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt formarna svalna något innan de stjälps upp.
  4. Gör fyllningen: Blanda mjölk, marsánpulver och socker i en kastrull. Värm och rör tills krämen kokat upp. Låt den svalna. Fyll formarna med fyllningen. Stjälp sedan formarna över kakorna. Tryck samman dem lätt, så att de håller ihop.
  5. Gör glasyren: Blanda socker, grädde och sirap. Koka samman blandningen under omrörning, ca 25 minuter. Prova med att hälla några droppar av smeten i ett glas med kallt vatten. Smeten ska lätt kunna formas till en mjuk kula - då är den färdig. Låt glasyren svalna något.
  6. Skeda glasyren över bakelserna. Strö över mandelspån som garnering. Låt bakelserna stå kallt tills kolaglasyren stelnat, ca 30 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.