Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kolapaj med romgrädde

(1 kommentar)  
Skriv ut

Smälter i munnen...lite omständlig att göra, men värd varenda minut!

Ingredienser

Instruktioner

  1. För bästa resultat rekommenderar författaren att smeten kokas i en traktörpanna med stor yta på stor spisplatta, snarare än i hög kastrull.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i matberedare monterad med stålkniv. Kör det hela någon minut eller tills en smidig, sammanhängande pajdeg uppnåtts som lossnar från skålens botten och sidor.
  3. Tryck ut degen så att den täcker bottnen och kanterna i pajformen. Var noga med att få upp degen ordentligt runt och en bit över kanten. Nagga pajdegen lätt med gaffel och grädda på galler mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna.
  4. Kolasmet: Blanda farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en rymlig kastrull, gärna traktörpanna. Koka upp och koka smeten under sporadisk omrörning på medelstark värme i ca 10 min. Se till att smeten verkligen kokar hela tiden.
  5. Tag kastrullen från värmen och rör i smöret klickvis. TIllsätt och blanda slutligen i de hackade valnötterna. Häll kolasmeten i pajskalet, garnera med hela valnötskärnor och låt svalna. Ställ den sedan kallt i kylen.
  6. Låt pajen stå minst 2-3 timmar i kylen så att smeten hinner stelna till lagom kolakonsistens. Lyft bort kanten på pajformen och skär i lagom bitar.
  7. Vispa grädde och socker till lagom tjock konsistens och smaka av med 2-3 msk rom eller punsch.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Tinak 11 februari 2012

    Godaste kolapajen, alltid lika populär bland gästerna.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.