Smälter i munnen...lite omständlig att göra, men värd varenda minut!
Instruktioner
- För bästa resultat rekommenderar författaren att smeten kokas i en traktörpanna med stor yta på stor spisplatta, snarare än i hög kastrull.
- Sätt ugnen på 250 grader. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i matberedare monterad med stålkniv. Kör det hela någon minut eller tills en smidig, sammanhängande pajdeg uppnåtts som lossnar från skålens botten och sidor.
- Tryck ut degen så att den täcker bottnen och kanterna i pajformen. Var noga med att få upp degen ordentligt runt och en bit över kanten. Nagga pajdegen lätt med gaffel och grädda på galler mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna.
- Kolasmet: Blanda farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en rymlig kastrull, gärna traktörpanna. Koka upp och koka smeten under sporadisk omrörning på medelstark värme i ca 10 min. Se till att smeten verkligen kokar hela tiden.
- Tag kastrullen från värmen och rör i smöret klickvis. TIllsätt och blanda slutligen i de hackade valnötterna. Häll kolasmeten i pajskalet, garnera med hela valnötskärnor och låt svalna. Ställ den sedan kallt i kylen.
- Låt pajen stå minst 2-3 timmar i kylen så att smeten hinner stelna till lagom kolakonsistens. Lyft bort kanten på pajformen och skär i lagom bitar.
- Vispa grädde och socker till lagom tjock konsistens och smaka av med 2-3 msk rom eller punsch.
Publicerat den
8 mars 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Godaste kolapajen, alltid lika populär bland gästerna.