Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kolapaj med vaniljcrème fraiche

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

MUMS !!!!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Här är det viktigt att du väljer rätt panna eller kastrull vid kokningen av kolasmeten. Använd en vid kastrull eller panna typ traktörpanna och ställ den på den stora plattan på spisen. Det är också viktigt att det kokar ordentligt hela tiden, 10 minuter, och att du håller tiden noga. Väljer du att småkoka kolasmeten i en liten kastrull på den lilla kokplattan kommer koktiden kanske att nästan fördubblas. Koka ej dubbel sats i samma kastrull, då blir det också fel med tidsangivelsen.
  2. Sätt ugnen på 250°. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare monterad med stålkniven. Kör någon minut eller tills du får en sammanhållande, smidig pajdeg som släpper från skålens botten och kanter.
  3. Tryck ut degen till ett heltäckande foder i pajformen. Var noga med att få upp degen ordentligt runt om och en aning över kanten. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda den på galler mitt i ugnen 10 minuter. Låt pajskalet svalna.
  4. Kolasmeten: Blanda farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en vid kastrull eller en traktörpanna. Koka upp och koka smeten på medelstark värme 10 minuter. Rör om då och då. Se till att smeten verkligen kokat ordentligt hela tiden.
  5. Grovhacka hasselnötterna under tiden. Tag pannan från värmen och rör i smöret klickvis under ständig omrörning. Tillsätt och blanda slutligen i de grovhackade hasselnötterna. Slå upp kolasmeten i pajskalet och låt den svalna.Ställ sedan pajen kallt i kylen så att kolan får rätt konsistens.
  6. Dela och skrapa ur vaniljstången och blanda innehållet med lätt crème fraiche, smaksätt med florsocker och rör om väl. Ställ crème fraichen i kylen tillsammans med kolapajen minst 2-3 timmar. Skär pajen i portionsbitar och servera med crème fraiche, garnera med en hasselnöt och eventuellt ett par blad citronmeliss

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.