- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Det finns otaliga fisksoppor runt om i världen, en del har till och med status som nationalrätt, ett exempel på detta är den mest kända av alla fisksoppor, bouillabaisse, det Franska kökets stolthet på en tallrik!
Min variant är betydligt enklare att göra, men ack så god. Fänkålens och musslornas smaker gifter sig med varandra som tillsammans med de stekta abborrfiléerna blir kronan på verket!
Instruktioner
- Börja med att göra musslorna rena, skrapa bort skägget och skölj dem noga. Kasta de musslor som är trasiga eller inte stänger sig när man knackar på dem.
- Skala och hacka schalottenlöken, skala och krossa vitlöken.
Bind ihop persiljekvistar och timjanskvistar med ett steksnöre.
Smält smöret och blanda ner olivoljan i en stor gryta, fräs schalottenlök, vitlök och kryddbuketten samt peppar och lagerblad ett par minuter.
- Lägg ner musslorna, rör om hastigt och tillsätt vinet, koka upp och lägg på ett tättslutande lock, låt koka i 3-5 minuter eller tills musslorna öppnat sig.
- Ta upp musslorna, kasta de som inte öppnat sig. Ta ur musslorna från skalen.
- Detta kan med fördel göras dagen innan man skall servera soppan.
- Sila kokspadet och häll det i en gryta, låt koka ihop, (sjuda), ca 15 minuter, ställ åt sidan.
- Skala schalottenlökarna och hacka dem grovt.
- Ansa fänkålen, skär bort rotstocken, skär fänkålen i tunna skivor.
- Skala och skiva sellerin, skär skivorna i tunna strimlor.
- Skala och strimla moroten.
- Ansa och skär salladslöken i tunna skivor.
- Skala och pressa vitlöken.
- Smält hälften av smöret och häll hälften av oljan i en stor gryta. Lägg ner vitlök, salladslök, schalottenlök, fänkål, morot och selleri.
- Rör om och låt fräsa på medelstark värme i 4-5 minuter eller tills sellerin och fänkålen börjar mjukna.
- Tillsätt vinet och låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda ett par minuter.
- Häll på spadet från musselkoket.
- Arbeta ihop vetemjölet med det rumsvarma smöret, klicka ner det i soppgrytan lite i taget under omrörning så att det inte klumpar sig.
- Tillsätt grädden och rör om, låt sjuda 3-4 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar samt tabasco.
- Rör ner den hackade persiljan och de kokta musslorna precis före serveringen, bara så att musslorna hinner bli varma.
- Lägg ut abborrfiléerna på ett skärbräda, salta och peppra, vänd dem i finsiktat ströbröd, stek dem gyllenbruna i smör och olivolja, håll dem varma.
- Häll upp soppan i varma djupa tallrikar, garnera med stekta abborrfiléer på toppen av soppan.
- Servera genast tillsammans med vitlöksbaguetter eller annat vitt bröd samt ett gott vitt vin.
Publicerat den
25 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar